Sănătatea reprezintă un aspect extrem de important pentru fiecare dintre noi, mai cu seamă în momentele în care descoperim elemente care ne pot afecta. Conform specialiștilor, problemele medicale pot fi nu doar tratate, ci, mai ales, prevenite. Nu uita că prevenția este recomandată ca primă preocupare a îngrijirii personale.
Una dintre afecțiunile întâlnite frecvent, mai cu seamă printre reprezentantele genului feminin, este precaritatea circulației periferice. Aceasta survine pe fondul unor deficiențe care duc la diminuarea ritmului fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare. Practic, se reduce alimentarea cu oxigen și substanțe nutritive a vaselor de sânge, ceea ce crește nivelul produșilor reziduali, luând astfel naștere senzația de picioare obosite. Există, însă, metode pentru a combate această afecțiune, iar rândurile de mai jos prezintă soluții eficiente care pot fi puse cu ușurință în practică. Dacă suferi și tu de această afecțiune, iată ce ar trebui să faci:
Respectă un regim alimentar echilibrat și sănătos
În mod cert, adoptarea unui mod de viață sănătos, cu un regim alimentar echilibrat și respectarea meselor zilnice, permite întregului organism să se echilibreze, inclusiv în privința ameliorării fluxului circulației periferice. Practic, rămâne fundamental consumul sănătos de lichide benefice (în care rolul esențial îl joacă minimul de 2 litri de apă în fiecare zi) și de nutrienți proveniți din alimente naturale (mai puțin: procesate, dulciuri, grăsimi, carbohidrați).
În acest context, este de menționat îngrijorarea crescută a specialiștilor din domeniul medical cu privire la consumul crescut de zaharuri, prin alimente procesate, despre care prea puțini conștientizează că le fac rău. De exemplu, dulciurile și băuturile din comerț conțin cantități enorme de zahăr și de înlocuitori cu indice glicemic mare care pot provoca afecțiuni grave (obezitate, diabet etc.), cu efecte vizibile și la nivelul picioarelor.
Utilizează ciorapi compresivi medicinali
Multe dintre activitățile moderne implică, în general, utilizarea poziției șezut: munca la birou sau de acasă, în fața unui computer, conducerea automobilelor, folosirea mijloacelor de transport public, timpul petrecut în instituțiile de învățământ, în oraș, chiar și la controale medicale unde trebuie să așteptăm o perioadă, iar apoi să luăm loc pe scaun.
Pe cât de relaxant este acest obicei, pe atât de nociv poate deveni pe termen lung, din cauza efectelor negative asupra circulației periferice, în mod special la nivelul picioarelor. Se întâmplă, însă, ca și statul în picioare timp de mai multe ore să producă leziuni în această zonă a organismului. Pentru a preveni oboseala excesivă, specialiștii au dezvoltat elemente vestimentare aparte, precum modelele de ciorapi compresivi medicinali Fiore, care oferă o serie impresionantă de beneficii:
- ameliorează circulația sangvină;
- previn formarea de varice sau ulcerații venoase;
- reduc simptomele hipotensiunii posturale;
- reduc durerea din venele varicoase;
- oferă senzație de relaxare și de prospețime.
Dezvoltă obiceiuri sănătoase: activitate fizică și odihna
Una dintre cele mai frecvente recomandări ale medicilor și terapeuților este aceea de a face mișcare. Desigur, în funcție de specificul fiecărui corp, exercițiile pot diferi, dar trebuie să rămână constantă activitatea fizică. Din această categorie, cel mai simplu și accesibil este mersul pe jos: cel puțin o jumătate de oră zilnic, ideal într-o zonă ferită de trafic și cu vegetație naturală. Exercițiul fizic are capacitatea de a ameliora circulația, de a regulariza tensiunea arterială, de a favoriza activitatea musculară, contribuind astfel la eficientizarea circulației periferice și la susținerea unei masei corporale sănătoase.
De asemenea, odihna joacă un rol important în acest context, deoarece un somn bun favorizează sistemul cardiovascular, metabolismul și întregul sistem imunitar, contribuind deci la o stare generală optimă, ferită de îmbolnăviri.
Renunță la viciile care periclitează sănătatea
O influență profund negativă asupra stării de sănătate, deci și asupra circulației periferice, o are consumul de tutun, de băuturi alcoolice și de alte substanțe nocive (legale sau nu). Astfel, fumatul reprezintă un obicei realmente distructiv, ce afectează întreaga funcționare a organismului și a sistemului cardiovascular: deteriorează flexibilitatea vaselor de sânge și le subțiază (arterioscleroză), contribuie la îngustarea lor, în special la nivelul membrelor (boli arteriale periferice) etc.
Fără a impacta în mod direct funcționarea vaselor de sânge, alcoolul este și el responsabil de o funcționare defectuoasă a inimii. Consumul excesiv al acestei substanțe poate aduce cu sine hipertensiune arterială, boli coronariene, infarct miocardic.
În concluzie, avem la îndemână soluții eficiente pentru a îngriji și pentru a stimula circulația periferică. Respectând recomandările specialiștilor, ai șansa de a scăpa nu doar de senzația de picioare obosite, ci și de orice alt impediment în adoptarea unui stil de viață sănătos.