Eugen Măruță (gds.ro)
Se pregătește deschiderea unei microcariere experimentale pe lignit într-o localitate din județul Gorj. Este vorba de o carieră de mici dimensiuni în zona Boca, din comuna Samarinești.
Titularul activității este NAST CRL SPEDITION SRL, cu sediul social în comuna Văgiulești, reprezentată de Cîrligeriu Năstăsie Nicolae, administratorul firmei. NAST CRL SPEDITION este o societate cu capital integral privat, având ca obiect principal de activitate „Transporturi rutiere de mărfuri”, iar printre activități se regăsesc: „Extracția cărbunelui inferior. Societatea este atestată de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale în vederea desfășurării de activități miniere, cu certificatul nr. 1.661/24.06.2015.
Lucrări experimentale pentru 5 ani
Pentru realizarea investiției vor fi utilizate două parcele de teren, având o suprafață totală de 13,80 hectare. Conform Certificatului de urbanism nr. 09/06.04.2021, terenurile pe care se va desfășura investiția sunt situate în extravilanul satului Boca, comuna Samarinești, județul Gorj.
„Terenurile sunt în proprietate privată persoane fizice cu care S.C. NAST CRL SPEDITION S.R.L. a încheiat contracte de comodat. Lucrările de exploatare experimentală se vor desfășura etapizat, pe o perioada de 5 (cinci) ani. În această etapă activitatea programată în cadrul zonei de investiție Valea Locei va cuprinde: lucrări de exploatare experimentală și lucrări de refacere a mediului.
Exploatarea experimentală va fi amplasată în partea centrală a perimetrului de explorare denumit Valea Locei, în zona forajelor F15, F19, F27 și F34 (foraje executate în programul de explorare) și va avea ca scop:
- stabilirea condițiilor de exploatare a stratelor VI, VII și IX, transport și depozitare;
- determinarea reală a calității cărbunelui în condițiile exploatării; stabilirea caracteristicilor fizico-mecanice a rocilor din culcușul și acoperișul stratelor de cărbune; estimarea pierderilor la exploatare și a diluțiilor;
- determinarea limitelor raționale de exploatare în carieră. posibilitățile reale de valorificare a lignitului”, conform documentațiilor întocmite pentru deschiderea carierei miniere private.
44.000 de tone de cărbune pe an
Microcariera va dispune de 5 utilaje pentru extracţia lignitului şi 4 pentru transportul, respectiv autobasculante cu capacitate de 16 – 40 tone. Anual va fi extrasă o cantitate de cca. 44.000 tone de lignit.
Firma a solicitat APM emiterea unui acord de mediu pentru funcționarea microcarierei miniere. „Tipul deciziei posibile luate de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Rapoartele şi studiile poate pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Târgu-Jiu, strada Unirii, nr.76, județul Gorj şi la sediul SC NAST CRL SPEDITION SRL, din Văgiulești, sat Văgiulești, judeţul Gorj, în zilele de luni-joi, între orele 8,30-15,30 și vineri între orele 8,30-13,30.
Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului, va avea loc la sediul Primăriei Samarinești în data de 10.04.2023, începând cu orele 14:00. Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Târgu-Jiu, strada Unirii, nr.76, județul Gorj, până la data de 10.04.2023.”, conform Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
CEO se pregătește să închidă 4 cariere în 2023
În tot acest timp, Complexul Energetic Oltenia are în curs de implementare un Plan de restructurare. Numai anul acesta este prevăzută închiderea a patru cariere miniere. Este vorba de subunitățile miniere: Lupoaia, din zona Motru, Husnicioara, din Mehedinți, Peșteana și Cariera Minieră Jilț Sud, unde a avut loc tragicul accident de muncă soldat cu trei mineri morți și 10 răniți. Până în 2026 Complexul Energetic Oltenia va închide mai mult de jumătate din carierele miniere și din grupurile energetice.