Eugen Măruță (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia și OMW Petrom anunță că vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al CEO, prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. CE Oltenia atinge unul din angajamentele din Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeana in ianuarie 2022.
CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Atragerea de parteneri care să investească alături de CE Oltenia în noile capacități energetice a început în luna mai 2021 în strânsă legătură cu amplul demers pentru obținerea aprobării ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea companiei.
Partener al CEO
În luna decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru patru proiecte fotovoltaice. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestora se ridică la peste 400 milioane de euro.
Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia: „CE Oltenia – cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, a inițiat un amplu proces de transformare care presupune restabilirea viabilității companiei precum si adaptarea la obiectivele naționale si europene care vizează decarbonarea sistemului energetic si diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităților pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz si parcuri fotovoltaice, în vederea menținerii în siguranță a Sistemului Energetic Național.
Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce privește contribuția la tranziția energetică a României, cât și pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană”, conform lui Daniel Burlan.
Parcurile vor fi construite în Gorj și Dolj
La rândul său, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie: „Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României.
Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).
Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum si din alte surse. Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%.
Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.