Comitetul Economic și Social European (CESE) îndeamnă UE să pună în aplicare o strategie industrială robustă care să sporească competitivitatea, să creeze locuri de muncă de calitate și să se alinieze la Green Deal. Pentru a reuși, această strategie trebuie monitorizată îndeaproape și adaptată provocărilor emergente.
O politică de competitivitate axată pe investiții și inovare
„Europa se confruntă cu un risc serios de dezindustrializare. Industria și acțiunea împotriva schimbărilor climatice trebuie să meargă mână în mână”, a declarat Andrea Mone, raportor pentru avizul CESE privind Viitorul industriei UE în fața prețurilor ridicate la energie și a costurilor de tranziție, adoptat în sesiunea plenară din februarie.
CESE subliniază necesitatea unui cadru economic și de reglementare puternic pentru a aborda costurile ridicate ale energiei și ale materiilor prime, provocările investiționale în tranziția ecologică, deficiențele de infrastructură, deficitul de competențe și cererea internă slabă. O politică de competitivitate axată pe investiții și inovare este esențială pentru promovarea coeziunii sociale și teritoriale.
Reducerea dependenței de furnizorii externi
Pe fondul incertitudinilor geopolitice și comerciale tot mai mari, este esențială o politică comercială rezistentă a UE. Reducerea dependenței de furnizorii externi, asigurarea materiilor prime critice și echilibrarea politicii industriale cu ambiția climatică sunt cruciale.
Menținerea unei baze industriale puternice necesită o atenție egală acordată industriilor tradiționale și emergente. Este vitală o politică energetică stabilă, care să ofere prețuri competitive și să sprijine investițiile cu emisii scăzute de carbon. CESE solicită ca rapoartele economice esențiale să fie transformate în politici aplicabile, ca guvernanța să fie raționalizată și ca resursele să fie maximizate. Ar trebui înființat un fond european de investiții pentru sectoarele prioritare.
O tranziție justă necesită un dialog social puternic și negociere colectivă
Investițiile sporite, așa cum se subliniază în raportul Draghi, și reformele de guvernare sunt cruciale. O piață unică unificată, în special în domeniul energiei, va consolida economia UE. Reducerea sarcinilor de reglementare, rafinarea cadrelor pieței de energie electrică și îmbunătățirea instrumentelor financiare, cum ar fi acordurile de cumpărare a energiei electrice, vor ajuta tranzițiile din industrie.
O tranziție justă necesită un dialog social puternic și negociere colectivă. Politica industrială trebuie să se alinieze cu strategiile de educație și forță de muncă, punând accent pe cercetare, inovare și dezvoltarea competențelor. Investițiile în infrastructura energetică, energia regenerabilă și inițiativele economiei circulare vor ajuta la atingerea obiectivelor climatice.
Viitorul industriilor consumatoare de energie
CESE a adoptat, de asemenea, un aviz suplimentar privind Viitorul industriilor mari consumatoare de energie (IEI) din UE, propunând soluții adaptate pentru a asigura sustenabilitatea acestora pe termen lung. Abordarea provocărilor lor specifice este vitală pentru viitorul industrial al UE.