La scurt timp după ce Comitetul Economic și Social European ( CESE) a lansat oficial inițiativa „Membrii candidați la extindere-ECM” – proiect-pilot care permite reprezentanților organizațiilor societății civile din țările candidate la UE să participe la activitatea de consultanță a CESE (angajatorii, sindicaliștii și reprezentanții organizațiilor societății civile din Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina), vineri,16 februarie, Oliver Ropke, președintele CESE, s-a deplasat la Belgrad pentru a purta discuții cu reprezentanții societății civile și ai guvernului din Serbia. Din delegație a făcut parte și Laurențiu Plosceanu, Vicepreședintele Comitetului.Un eveniment deosebit de important având în vedere situația socială încordată din țara vecină (https://curierulnational.ro/fata-mai-putin-cunoscuta-recunoscuta-a-alegerilor-si-protestelor-din-serbia/).
Scopul acestei inițiative a fost prefațat de Oliver Ropke prin intermediul unui comunicat oficial de presă (https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/press-releases/enlargement-representatives-eu-candidate-countries-will-now-join-work-eesc) : „Nu mai putem menține țările candidate în sala de așteptare. Trebuie să începem să lucrăm împreună acum – să facem schimb de opinii, să construim conexiuni și să promovăm o societate civilă puternică și sănătoasă. Acesta este motivul pentru care CESE a decis să-și deschidă porțile țărilor candidate și să implice reprezentanții acestora – «membrii candidați la extindere» – în activitatea noastră. Extinderea este una dintre cele mai critice și strategice opțiuni pentru viitorul Uniunii Europene și al acestui Continent”.
O declarație care are menirea de a mai tempera pesimismul societății civile din Serbia. De altfel, Boško Savkovic, Co-președintele Comitetului Mixt UE- Serbia și Secretar General al Asociației Sârbe a Angajatorilor, într-un articol pentru Curierul Național, afirma, în ianuarie 2024, următoarele: „ce mă îngrijorează pe mine personal, precum și pe toți cetățenii pro-europeni ai Serbiei, este marea tăcere care vine din partea instituțiilor europene”.
În acest caz, imediat după reuniunea de la Belgrad, Oliver Ropke, președintele Comitetului Economic și Social European, într-un interviu acordat publicației Balcanii de Vest (https://europeanwesternbalkans.com/2024/02/20/ewb-interview-ropke-inclusion-of-csos-from-candidate-countries-in-the-eesc-an-important-step-in-gradual-eu-integration/) a reafirmat interesul și sprijinul total pentru integrarea Serbiei în Uniunea Europeană: “După cum am spus anul trecut, în noiembrie, sunt încă 100% convins că viitorul Serbiei face parte din familia noastră, a Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care am implicat Serbia în această inițiativă a membrilor candidați la extindere. Credem că acest lucru poate ajuta la depășirea provocărilor și amenințărilor actuale la adresa spațiului în scădere a societății civile de care au fost conștiente.
De asemenea, ascultăm cu mare atenție organizațiile societății civile despre situația dificilă din acest moment. În același timp, am avut și un schimb de opinii cu reprezentanții guvernului sârb despre starea actuală din punctul lor de vedere. Deci este important pentru mine să avem acest dialog. Trebuie să avem discuții de substanță pe subiecte dificile, pe punctele de vedere adesea diferite, dar trebuie să păstrăm canale deschise de comunicare. Așa funcționează UE.
Dar cred că nu există o alternativă mai credibilă pentru Serbia și pentru guvernul sârb decât să continue pe drumul către Uniunea Europeană. Aceasta este o cale pe care o vom sprijini mereu.”.
Prezent la întâlnirea de la Belgrad, Vicepreședintele CESE, Președinte ARACO, Vicepreședinte UGIR, Laurențiu Plosceanu, și-a menținut punctul de vedere exprimat anul trecut în cadrul Comitetului Mixt UE- Serbia. Potrivit oficialului european, Serbia are un rol important de jucat în asigurarea securității, stabilității și prosperității și trebuie să adere cu adevărat la valorile și principiile UE ((https://curierulnational.ro/laurentiu-plosceanu-vicepresedinte-cese-serbia-trebuie-sa-adere-cu-adevarat-la-valorile-si-principiile-ue)
„… și trebuie să adere cu adevărat la valorile și principiile UE”
adica, daca nu ne mai invartim dupa coada, Serbia trebuie sa recunoasca independenta provinciei sale Kosovo i Metohjia.
Iata ce pret are Serbia de platit CU ADEVARAT.
Sa-l vad acum pe Vicepreședintele CESE, Laurențiu Plosceanu, cum o intoarce el ca la Ploiesti cand vine vorba ca Republica Moldova sa recunoasca independenta Transnistriei si cum ne explica el noua ca separatistii transnistreni sunt alfel decat separatistii kosovari
si cele 2 provincii separatiste (Kosovo, respectiv Transnistria) nu trebuie tratate la fel.
FRATII NOSTRI SARBI NU VOR UITA NICIODATA CA ALIANTA COLONIALISTILOR MAFIOTI SUAUENATO I A ATACAT SI ASASINAT IN TARA LOR LIBERA. IN TARA LOR. NICI NOI, PE CEI CARE I AU LASAT PE MAFIOTI SA I ATACE DE PE TERITORIUL NOSTRU
Sârbii sunt vecinii noștri buni,dar nu sunt frații noștri.