Pandemia și extinderea procesului de muncă la domiciliu au dat liber imaginației în domeniul legislației. Se încearcă legiferarea unei noi profesii, cea de “nomad digital”. Un termen preluat rapid de un parlamentar USR-PLUS și introdus într-un proiect de lege de modificare a regimului străinilor în România. Ce se dorește? Nimic altceva decât acordarea unei vize de lungă ședere unui cetățean străin care decide să lucreze de la distanță din România pentru o firmă înregistrată în altă țară. Simplu și rapid pentru dezvoltarea economiei țării noastre (!?). O cauză nobilă, să-i spunem. “Adoptarea acestui proiect de lege poate fi una dintre măsurile gândite în cadrul unui pachet macro de măsuri pentru redresarea situației economice a României în contextul crizei economice ca urmare a pandemiei. Dar acest instrument poate fi privit ca utilitate chiar mai departe de atât, simultan contribuind la dezvoltarea societății și economiei naționale inclusiv în perioade de creștere economică. Această inițiativă are ca scop atragerea unui număr mai mare de persoane din state terțe care să continue să muncească de la depărtare în state terțe, dar care să cheltuiască resursele financiare în România”– afirmă deputatul, inițiator al acestui proiect.
Pentru îndeplinirea acestui deziderat, de “contribuire la dezvoltarea societății și economiei naționale” se oferă o soluție simplă și, să recunoaștem, ingenioasă. ”Nomazii digitali vor fi definiți ca fiind acei străini care sunt angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată într-un stat în afara României sau străinii care desfășoară activități economice printr-o companie înregistrată în afara României și pot desfășura aceste activități de la distanță prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor. Străinii trebuie să demonstreze faptul că se încadrează într-una din cele două categorii menționate în definiția reglementată prin lege, dar și faptul că au avut un venit lunar peste venitul mediu din România în ultimele 6 luni înainte de depunerea dosarului (viza de lungă ședere, n.n.) precum și pe toată durata perioadei valabilității vizei. Legea va cere și obligația nomazilor digitali de a avea asigurare de sănătate pe perioada valabilității vizei, precum și obligația de a depune cazierul judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică eliberat de autoritățile din țara de origine sau reședința, dar și dovada asigurării condițiilor de cazare. În plus, trebuie făcută dovada contractului de muncă încheiat cu un angajator din afara României sau existenţa unei companii înregistrate de cel puțin un an. În oricare dintre cele două cazuri, nomadul digital trebuie să poată demonstra că activitatea desfășurată de acesta poate fi realizată prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor”- explică deputatul.
Iată cât de ușor poate România să-și deschidă granițele. O fi la modă termenul de nomad digital, o fi munca la distanță o practică de succes în aceste vremuri pe care le traversăm, dar de aici până la a acorda cu lejeritate unui cetățean străin viza de ședere de lungă durată este o distanţă foarte mare și chiar riscantă. Documentele menționate pot fi ușor procurate, iar taxa de obținere a vizei este de doar 120 euro. Mai mult, viza poate fi prelungită. Își asumă cineva acest risc? Garantează cineva că solicitantul este chiar nomad digital și nu are alte scopuri? Inițiatorul nu menționează acest risc. Parlamentarul aduce altceva în susținerea inițiativei legislative, și anume popularitatea pe Google a termenului de nomad digital. “Popularitatea acestui regim de muncă nu este reflectată doar prin numărul țărilor care s-au conformat trendurilor pieței, ci reiese, de asemenea, și din numărul de căutări pe Google.com a termenului «nomad digital», care în septembrie 2020 a generat 5,7 milioane rezultate”. Așa o fi, cum spune inițiatorul. Dar, pe același motor de căutare, vedeta Guță, doar un exemplu, înregistrează 7,3 milioane de căutări. Dacă lucrurile stau așa, înseamnă că iubitorii de manele pot cere viză de lungă durată pentru a asculta și studia în detaliu, direct de la sursă, melodiile celebrului interpret. Fără alte comentarii…