Începând cu data de 10 Aprilie, China a impus un tarif de 84% la toate mărfurilor importate din Statele Unite ale Americii, ca răspuns la escaladarea agresiunii tarifare din partea SUA. De asemenea, China a adoptat și alte măsuri care includ procese în cadrul mecanismului OMC privind soluționarea litigiilor și includerea mai multor entități americane pe lista entităților nesigure.
În fața contramăsurilor ferme ale Chinei, SUA au anunțat creșterea până la 125% a tarifelor vamale impuse Chinei. Ca urmare, cei trei indici majori ai pieței de valori din SUA au intrat în declin. Prețurile acțiunilor celor șapte giganți tehnologici din SUA, inclusiv Apple și Microsoft, au scăzut semnificativ. De la începutul acestui an, SUA au recurs la impunerea de tarife industriale, tarife pe țară și tarife de reciprocitate, sub pretextul reducerii deficitului comercial, generând instabilitate globală, dar și panică în societatea americană. Comparativ cu abordarea isterică a SUA, China furnizează certitudine globală, prin propria stabilitate.
Poziția Chinei este clară și consecventă. După cum se subliniază în Cartea Albă, natura relațiilor economice și comerciale dintre China și SUA este în beneficiu reciproc. Ambele părți pot soluționa diferendele economice și comerciale prin dialog și cooperare reciproc avantajoasă.
În fața războiului tarifar inițiat de SUA, China a declarat în mod repetat că ușa este deschisă pentru negocieri, dar dacă se alege confruntarea va lupta până la capăt.
De la începutul acestui an, în fața agresiunii tarifare americane, China a răspuns cu calm, adoptând mai multe runde de contramăsuri, apărând nu doar propria suveranitate, securitate și interese de dezvoltare, dar și normele comerciale internaționale, echitatea și justiția internațională.
În același timp, stabilitatea Chinei provine din încrederea în concentrarea eforturilor asupra dezvoltării interne. Cele mai recente date privind Indicele Prețurilor de Consum (IPC) din luna Martie a.c. arată o creștere semnificativă de bază, reflectând efectul pozitiv al politicilor de stimulare a consumului.
Odată cu eliberare treptată a potențialului pieței interne de dimensiuni uriașe, aplicarea consecventă a măsurilor de stabilizare economică și comercială, precum și rezerva substanțială de instrumente politice, China este pe deplin capabilă să contracareze impactul negativ extern și să mențină o creștere economică durabilă.
Peste câteva zile, va începe ce-a de-a 137-a ediție a Târgului de Import-Export de la Canton, cu o participare record de peste 30.000 de companii, cu 900 mai multe decât la ediția precedentă. China continuă să împărtășească oportunități cu întreaga lume, iar lumea răspunde cu încredere.
În calitate de mare putere responsabilă, prin politici stabile, China promovează o economie globală deschisă.
Liderii chinezi au avut convorbiri telefonice cu reprezentanții UE și ASEAN, subliniind necesitatea consolidării cooperării și apărării sistemului comercial multilateral. Pe de altă parte, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit pozitiv rata de creștere economică a Chinei cu 0,1%.
Un proverb chinez spune că „indiferent de furtună, rămânem statornici”. Cultura chineză susține armonia, are tradiția anti-hegemoniei și anti-hegemonismului. Atunci când furtuna tarifară lovește, China folosește propria stabilitate pentru a rezista vântului și ploii, pentru a susține regulile și apăra justiția, pentru a împinge nava globalizării peste apele periculoase actuale, pe calea cea bună a deschiderii și cooperării.