Potrivit unui raport privind starea populației mondiale în 2023, publicat miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), India va depăși China și va deveni cea mai populată țară din lume până la jumătatea acestui an.
După publicarea acestui raport, instituții media occidentale au făcut o serie de reportaje senzaționale, susținând că „centrul de greutate” al lumii se deplasează și că „dezavantajul demografic face mai dificilă atingerea obiectivului de modernizare al Chinei”.
Totuși, scăderea natalității și a fertilității este o problemă universală cu care se confruntă lumea. Aceasta este strâns legată de stadiul de dezvoltare economică, de mentalități și de alți factori sociali și economici.
Dacă privim dimensiunea populației, istoria arată că o creștere a populației poate fi un avantaj în dezvoltare, dar în același timp poate fi și o povară grea pentru o țară. Multe țări în curs de dezvoltare, în ciuda numărului mare de locuitori, nu s-au dezvoltat din cauza nivelului de educație redus și a mediului de afaceri slab.
În prezent, China are o forță de muncă de aproape 900 de milioane de oameni, cu peste 15 milioane de noi angajați în fiecare an și, mai important, cu peste 240 de milioane de persoane ce au studii superioare.
În același timp, China pune în aplicare o strategie națională pentru a face față în mod activ îmbătrânirii populației, promovând politica de a crește trei copii într-o familie, cu măsurile aferente de sprijin.