Cea de-a 16-a întâlnire a liderilor țărilor BRICS se desfășoară în perioada 22-24 ooctombrie, la Kazan (Rusia), eveniment la care participă și președintele Chinei, Xi Jinping. Acesta este primul summit organizat după extinderea mecanismului de cooperare, fiind totodată un nou start pentru cooperările între țările membre. Thailanda, Cuba, Siria și Belarus au transmis dorința de aderare la BRICS.
În condițiile unui mediu internațional confruntat cu cele mai profunde schimbări din ultimul secol, în timp ce procesul de globalizare face față dificultăților, o serie de puteri fac presiuni asupra noilor entități și țărilor în curs de dezvoltare, prin crearea de tabere și confruntări. Pe de altă parte, țările în curs de dezvoltare avansează nestăvilit. În acest context, mecanismul BRICS devine o platformă de colaborare multilaterală pentru entități noi și țări în curs de dezvoltare. Deschiderea, incluziunea și cooperările câștig-câștig sunt principiile promovate de BRICS, principii care impulsionează cooperarea Sud-Sud.
Țările BRICS susțin multilateralismul comercial și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare, fapt care dă un impuls procesului de globalizare economică.
După ce Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe, Iran și Etiopia au aderat la mecanism în luna ianuarie 2024, BRICS acoperă aproape jumătate din populația lumii, rata contribuției la creșterea economiei globale urmând să depășească 50%. Valoarea economică a BRICS depășește valoare țărilor G7 în termenii parității puterii de cumpărare, faptul are arată că un BRICS extins va aduce un aport tot mai mare la redresarea economiei mondiale.
Foto: CFP
Mecanismul de cooperare BRICS oferă statelor membre platforma și oportunități pentru participarea la guvernanța globală. Chiar dacă unilateralismul și mentalitatea Războiului Rece se fac simțite, țările BRICS susțin scopurile și principiile Cartei ONU, depun eforturi pentru soluționarea problemelor internaționale și regionale pe căi politice, fiind concordante cu tendința pașnică a dezvoltării mondiale. Odată cu participarea tot mai multor țări, mecanismul BRICS va juca un rol tot mai pozitiv și stabil în afacerile internaționale, în consolidarea multilateralismului și construcția unei lumi multipolare.
În calitate de stat fondator BRICS, China este susținătoare și participantă activă a mecanismului. De la stabilirea spiritului BRICS, la instituirea Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), până la inițierea noului model de cooperare, China a adus contribuțiile majore la dezvoltarea și extinderea BRICS.
Prin eforturile comune ale Chinei și partenerilor, Summitul de la Kazan va contribui la pacea și stabilitatea întregii lumi, promovând cooperarea Sudului Global, cooperările BRICS având perspective de aur.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV