Întâlnirea de luni a membrului Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Yang Jiechi, și Consilierul pentru Securitate Națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a polarizat atenția lumii. Cei doi au convenit să implementeze consensurile realizate de liderii celor două state, pentru a asigura condițiile necesare readucerii bilaterale pe o cale de dezvoltare sănătoasă și stabilă.
Aceasta a fost prima întrevedere față în față între oficialii celor două state, după video-conferința din luna Noiembrie 2021, la care au participat președinții Xi Jinping și Joe Biden.
În cele patru luni, China s-a angajat să promoveze identitatea de opinii a celor doi șefi de stat, în condițiile în care SUA nu și-au respectat angajamentele. De la vânzarea de arme către Taiwan, până la vizitele oficialilor americani în Taiwan și lansarea noii versiuni a strategiei indo-pacificului, Casa Albă a pus multe obstacole în calea revenirii la normal a relației.
Principiul existenței unei singure Chine constituie baza politică a relațiilor chino-americane. În pofida promisiunilor pentru susținerea principiului unei singure Chine, actuala administrație de la Washington nu și-a onorat angajamentele și a periclitat pacea din Strâmtoarea Taiwan. În acest context, luna trecută, China a decis să aplice sancțiuni celor două companii americane ce au vândut arme către Insula Taiwan.
Ca una din cele mai importante relații bilaterale, cooperarea chino-americană nu vizează doar cele două state, ci influențează pacea și stabilitatea mondiale.
În cadrul discuțiilor de ieri, cei doi demnitari au abordat și criza din Ucraina. În calitate de generator al confruntării, SUA trebuie să acționeze concret pentru soluționarea pe cale politică a crizei, sistând răspândirea de informații false și acțiunile de denigrare a Chinei.
Luna trecută, s-au împlinit 50 de ani de la lansarea Comunicatului de la Shanghai, semnat de președintele Richard Nixon și premierul Zhou Enlai. Istoria a dovedit că, pe baza respectului reciproc, a căutării punctelor de vedere comune și punerii sub control a divergenţelor, pe baza colaborărilor și avantajului reciproc, China și SUA, cele două mari puteri cu ideologii, sistem social, istorie și cultură diferite, pot să asigure o coexistență pașnică.
Articol realizat de Radio China International și CCTV