După ce guvernul american a anunțat, marți, noi tarife vamale aplicate produselor chinezești, opinia publică internațională a exprimat îndoieli și critici.
În luna martie 2018, administrația Trump a inițiat un război comercial cu China, pe baza unei investigații din Secțiunea 301, impunând tarife vamale ridicate pentru importurile chinezești, în valoare de aproximativ 360 miliarde USD.
Marți, SUA au anunțat noi creșteri de tarife la adresa produselor din China, inclusiv pentru vehiculele electrice, bateriile cu litiu, produsele fotovoltaice, mineralele cheie, semiconductori, oțel și aluminiu, macarale portuare, echipamente de protecție personală.
Tariful de import pentru vehiculele electrice chinezești a crescut de la 27,5 la 102,5%, cel de import pentru baterii solare de la 25 la 50%, iar rata tarifară pentru bateriile cu litiu de la 7,5 la 25%.
De ce face guvernul SUA aceasta? Pe de o parte, pentru că SUA nu pot concura cu China în domenii precum noile energii și pentru că politicienii americani recurg la protecția comercială pentru a suprima dezvoltarea industriilor performante ale Chinei.
Pe de altă parte, 2024 este un an electoral în SUA, administrația Biden lansând un război tarifar împotriva Chinei, în principal din necesități politice interne, pentru a arăta alegătorilor duritate în ceea ce privește problemele economice și pentru a câștiga voturi.
Va ajuta creșterea tarifelor politicienii americani? Din punct de vedere economic, dezvoltarea lentă a industriei vehiculelor cu energie nouă din SUA are propriile cauze, inclusiv costurile de producție ridicate și infrastructura de sprijin insuficientă, cum ar fi pilele de încărcare.
În ceea ce privește politicienii americani care doresc să folosească tarifele pentru a câștiga voturi, este greu de crezut că vor reuși. Pentru că un număr mare de fapte au dovedit că războiul comercial cu China lansat de guvernul SUA în 2018 a făcut ca întreprinderile și americanii să plătească un preț greu.
Faptele au dovedit că noua industrie energetică a Chinei nu doar că a îmbogățit oferta globală, a atenuat presiunea inflaționistă globală, dar a avut contribuții importante la răspunsul global în fața schimbărilor climatice și la transformarea ecologică.
Creșterea tarifelor de import decisă de SUA pentru a suprima China nu va opri dezvoltarea și revitalizarea Chinei. În schimb subliniază că SUA sunt cele care încalcă regulile internaționale.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
Fara sa fiu un iubitor al regimului comunist, tin sa apreciez faptul ca R.P. Chineza ajuta economiile tarilor ca Romania prin produsele ieftine si de calitate buna sau foarte buna pe care le exporta.
De exemplu, fara laptopuri si componente chinezesti (memorii RAM si SSD, baterii etc.) firme precum HP, Compaq (a cam disparut de pe piata), Dell si altele ar tine pretul unui laptop pe la 2.000 de Euro…
Iar in domeniul automobilelor electrice Tesla ar tine de pret pe la 50.000 – 80.000 de Euro pentru modelele lor.
Dar, avand competitia chineza, Tesla anunta preturi de 20.000 – 25.000 de euro pentru viitoarele modele.
De cateva zile China reactioneaza in mod inteligent la masurile protectioniste americane.
Un om neavizat s-ar fi asteptat ca guvernul chinez sa ia masuri similare la importurile chineze din SUA sau sa interzica activitatea unor firme americane (Tesla, Apple etc.) care au investitii in China.
Ei bine, lovitura naprasnica a chinezilor vine dintr-o directie neasteptata:
– nu au ridicat tarifiele vamale, nu au pus bete in roate investitiilor americane din China
– au inceput sa vanda bonuri de tezaur americane cu care SUA isi finanteaza datoria publica. In cateva zile China a vandut bonuri de circa 50 miliarde de dolari (ceea ce e putin fata de datoria americana de 35.000 miliarde de dolari), dar e un semnal pe care alte tari il vor lua in seama
– in acelasi timp dolarii obtinuti din vanzarea bonurilor sunt folositi la achizitia de aur (lovitura de maestru) ceea ce a dus la un pret record de 2.500 dolari per uncie
Administatia Biden mai are o singura solutie pentru finantarea datoriei sale:
– cresterea dobanzilor oferite la bonurile de tezaur, ceea ce le ingreuneaza si mai mult plata datoriei externe