La data de 29 august 2021, cu o zi înainte de retragerea din Afganistan, armata americană a lansat sub pretextul combaterii unei organizații extermiste, raiduri aeriene care au dus la moartea a 10 civili, între care șapte copii. Unul din ei avea doar doi ani.
Un an mai târziu, în aceeași zi, la Bagdad, capitala Irakului, a izbucnit un conflict, care s-a soldat cu cel puțin 30 de morți și alte sute de răniți. Chiar și „zona verde” aflată sub protecția armatei americane a fost ținta atacurilor cu proiectile. The New York Times comentează că ar putea fi începutul unei perioade mai periculoase în Irak.
Din Afganistan și până în Irak, realitatea mizerabilă a celor două „modele de democrație”, pe care SUA au intenționat să le construiască cu arme de foc și tunuri, confirmă că oriunde este introdusă „democrația” americană apar tulburări și conflicte, numeroase victime nevinovate și refugiați.
SUA este generatorul tulburărilor din Irak. În 2003, SUA au declanșat războiul acolo, din cauza unor „butoaie cu detergent”, care au fost confundate cu explozibili. Ulterior, a impus cu forța „democrația” proprie. După aproape 20 de ani de așa-numită „democrație”, Irakul este o țară în ruine.
Pe plan politic, SUA au altoit Irakul cu un sistem occidental, constituind un model de distribuire a puterii între grupurile religioase. Astfel, funcția de președinte al statului este a kurzilor, funcția de prim-ministru este ocupată de șiiți, iar președintele parlamentului este sunit. De fapt, aceasta duce la fractură politică profundă, condiție în care grupurilor politice le este greu sau chiar imposibil să ajungă la un consens.
În plan economic, războiul și conflictele au provocat pierderi inestimabile. Potrivit datelor, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în 1990 era de 10.356 de dolari, iar în 2020, de doar 4.157 dolari.
Din perspectiva securității, haosul pe plan politic intern a stimulat revenirea rapidă a terorismului, oamenii de rând fiind în mod nemijlocit primele victime. Datele arată că din 2003 și până în 2021, anual, în Irak, au fost înregistrate aproximativ 3.400 de atacuri teroriste, iar în fiecare incident mor în medie patru oameni nevinovați.
Situația politică tulbure din Irak demonstrează că „democrația” americană impusă aici este un eșec total. Și nu doar pentru că altoirea forțată nu corespunde realităților țării, dar și pentru că ceea ce exportă SUA este o practică de hărțuire și suprimare, sub mantaua democrației, dar și o tactică strategică de a menține hegemonia de tip american.
Au trecut 20 de ani, interval în care în Orientul Mijlociu aproape un milion de oameni nevinovați au murit în „democrația” de tip american. Comunitatea internațională este nevoită să dea socoteală în legătură cu crimele comise de SUA și să facă dreptate victimelor.
Articol realizat de Radio China International și CCTV