Ministrul Comerțului din China, Wang Wentao, a avut recent o videoconferință cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis. Cele două părți au convenit să înceapă consultările cu privire la ancheta UE împotriva subvențiilor privind vehiculele electrice din China. Aceste progrese arată că atât China, cât și UE sunt dispuse să gestioneze litigiile comerciale prin dialog și consultări și să evite impactul asupra cooperării economice și comerciale globale.
La acest sfârșit de săptămână, vicecancelarul german și ministrul economiei și protecției climei din Germania, Robert Habeck, a efectuat o vizită în China. Habeck a declarat că, în situația actuală, soluția o reprezintă doar dialogul și consultarea.
În ultimii ani, partea europeană a provocat în mod repetat dispute comerciale cu China. Numai din 2024, UE a introdus 31 de restricții comerciale și de investiții asupra Chinei. De exemplu, Comisia Europeană a lansat propria anchetă împotriva subvențiilor Chinei pe motivul protejării industriilor europene fără a solicita opinia industriei locale, ceea ce duce la dovezi insuficiente. Partea europeană a ignorat informațiile furnizate de întreprinderile chineze pentru a coopera în anchetă, a fabricat și a exagerat așa-numitele proiecte de „subvenționare” și a impus ilegal cote ridicate de impozitare. În plus, potrivit unor companii auto chineze, în cadrul anchetei, partea europeană a solicitat întreprinderilor chineze producătoare de vehicule electrice și baterii informații privind producția și funcționarea, tehnologia, formula produsului și alte informații sensibile. Aceasta este, de fapt, în numele investigației, spionaj industrial.
Prin acțiunile de mai sus, este clar pentru lume că partea europeană nu face decât să submineze concurența loială în numele protecționismului comercial pentru a suprima concurența, a frâna impulsul de dezvoltare al industriei de energii noi din China și a bloca modernizarea industrială a Chinei. Acesta este și un răspuns pentru aliații SUA.
În conformitate cu „programul” stabilit de Comisia Europeană, partea europeană intenționează să impună taxe temporare la vehiculele electrice importate din China începând cu 4 iulie. Dacă tarifele vor intra pe deplin în vigoare, va trebui să așteptăm până la încheierea anchetei UE în luna noiembrie. Protecționismul nu protejează competitivitatea. China speră, de asemenea, că UE nu va fi influențată de gândirea ideologică și de interesele pe termen scurt și va colabora cu China pentru a ajunge la un rezultat acceptabil pentru ambele părți și în conformitate cu interesele lor prin dialog și consultare.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV