Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, prima femeie-director a organizației originară din Europa de Est, a acordat un interviu în exclusivitate pentru China Media Group (CMG). Georgieva a declarat că, în 2024, FMI a crescut de două ori prognoza privind creșterea economică globală, economia mondială dând dovadă de o flexibilitate puternică. China, unul dintre membrii fondatori ai FMI, a folosit experiența altor țări pentru a se dezvolta și a se impune ca un model global.
China a fost permanent o parte activă în cadrul comunității internaționale. În octombrie 2016, yuanul a fost inclus oficial în coșul de valute de rezervă al FMI, alături de dolarul american, euro, lira sterlină și yen, devenind prima monedă a unei economii emergente adăugate acestui prestigios grup.
Kristalina Georgieva a definit participarea yuanului la coșul de valute de rezervă ca o dovadă a participării active a Chinei la guvernanța globală și a contribuției sale la dezvoltarea mondială. Pe lângă creșterea forței economice și sociale, China participă din ce în ce mai mult la construirea sistemului de guvernanță globală. La inițiativa sa, au fost înființate Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură și Noua Bancă de Dezvoltare, precum și o serie de alte instituții financiare multilaterale. Soluțiile Chinei se bucură de sprijinul comunității internaționale, în special în rândul țărilor în curs de dezvoltare.
Cea de-a 28-a ediție a Conferinței Internaționale a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, desfășurată la Dubai, a înregistrat un succes semnificativ, noi țări alăturându-se obiectivelor internaționale de decarbonizare.
În ultimul deceniu, China a jucat un rol cheie în inovarea tehnologică în industria fotovoltaică, sursele regenerabile de energie și vehiculele electrice ocupând o poziție de lider în aceste domenii, a mai declarat Kristalina Georgieva.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV