În timp ce conflictele din Orientul Mijlociu stârnesc îngrijorarea comunității internaționale, reprezentantul permanent al Chinei la ONU a subliniat necesitatea pentru încetarea focului și reîntoarcerea la soluțiile politice și diplomatice. Este o poziție coerentă a Chinei în soluționarea crizelor internaționale: promovarea dialogului de pace și soluției politice.
În calitate de putere orientală cu o civilizație îndelungată, China a prețuit întotdeauna pacea. În 75 de ani de la fondare, China susține diplomația pașnică bazată pe independență și autonomie, fiind instaurator al păcii mondiale, contribuitor la dezvoltarea globală și păstrătorul ordinii internaționale.
În timp ce conflictele geopolitice sunt în desfășurare, dezvoltarea globală se confruntă cu deficit mare și ordinea internațională este afectată, China oferă o soluție: comunitate umană cu destin comun. Fără a fi provocat războaie sau conflicte, fără să încalce niciun teritoriu străin, China a inițiat, în anii 50 ai secolului trecut, cinci principii pentru coexistență pașnică, care au servit normelor și legilor internaționale. Totodată, Beijingul se implică activ în mai multe reconcilieri internaționale, contribuind la restabilirea relațiilor diplomatice între Arabia Saudită și Iran, împăcarea dintre Fatah și Hamas, soluționarea crizei ucrainene și revenirea la masa dialogului a părților implicate în conflicte interne ale Myanmarului. Printre țările permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, China a trimis cele mai multe trupe pentru menținerea păcii.
În anul 2022, președintele Xi Jinping a prezentat Inițiativa Globală de Securitate, propunerea care indică principii pentru securitatea și pacea mondială. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că dezvoltarea pașnică a Chinei este marcată ca o cauză prestigioasă în istoria umană. Aceasta avantajează pacea și progresul omului.
Dezvoltarea presupune pace, iar pacea are nevoie de dezvoltare ca bază. Conform agendei Consiliului de Securitate al ONU, majoritatea conflictelor au loc în cadrul țărilor în curs de dezvoltare. În acest context, China se angajează să promoveze o dezvoltare comună pentru soluționarea problemei.
Inițiativa „O centură, un drum” aduce lumii forța pentru dezvoltarea comună. De peste 10 ani de la lansare, China a semnat peste 200 de documente de colaborare cu peste 150 de țări și 30 de organizații internaționale și s-au dezvoltat 3.000 de programe de cooperare cu investiții de mii de miliarde USD.
Inițiativa Globală de Dezvoltare, prezentată de China în anul 2021, a primit sprijinul a peste 100 de țări și 20 de organizații internaționale. La Grupul partenerilor din cadrul Inițiativei Globale de Dezvoltare au aderat 82 de țări.
China este prima țară care a semnat Carta ONU în anul 1945 și se angajează tot timpul în menținerea ordinii internaționale. În ultimii ani, unele țări încalcă ordinea internațională postbelică prin stabilirea anumitelor reguli de grup. China susține cu fermitate existența unui singur sistem în lume care are ONU ca nucleu, se pronunță pentru ordinea bazată pe legile internaționale și respectarea Cartei ONU.
Pe scena internațională, China depune eforturi pentru creșterea statutului țărilor în curs de dezvoltare. Prin urmare, s-a extins mecanismul BRICS, Uniunea Africană a primit statutul de membru permanent în G20, numărul membrilor la Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB) a ajuns la 110.
În ultimii 75 de ani, chinezii sunt tot mai conștienți de faptul că toți oamenii sunt uniți într-un destin comun. Pentru viitor, decizia Chinei pentru dezvoltare pașnică rămâne neschimbată pentru că Beijingul susține coerența între o China mai bună și o lume mai bună.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV