Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor, care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit chú xī.
Originea acestei sărbători este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul care a trecut.
Anul Nou Chinezesc se sărbătorește în țări și teritorii cu populație chinezească mare, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, precum și în cartierele chinezești din orașele din toată lumea.
Anul Nou Chinezesc este considerat a fi o mare sărbătoare în China și a avut de-a lungul timpului o influență asupra sărbătoririi Anului Nou de către popoarele învecinate, precum și asupra culturilor cu care a intrat cea chineză în contact, cum ar fi coreenii, tibetanii și bhutanezii, mongolii, vietnamezii și japonezii înainte de 1873.
Pe teritoriul Chinei, obiceiurile și tradițiile regionale cu această ocazie sunt foarte diverse. Oamenii cumpără cadouri, decorațiuni, material textil, hrană și îmbrăcăminte. Există un obicei ca fiecare familie să facă o curățenie generală în casă, pentru a îndepărta orice nefericire în speranța unui an mai bun.
Ferestrele și ușile se decorează cu decorațiuni din hârtie roșie și cuplete pe teme populare: „fericire”, „bogăție” și „viață lungă” .
Cina servită în familie în ajunul Anului Nou conține carne de porc, raţă sau pui, precum și un desert dulce, iar seara se încheie cu focuri de artificii. A doua zi dimineață, copiii le urează părinților un an nou fericit și cu sănătate, primind bani în plicuri de hârtie roșie.
Anul Nou Chinezesc 2019 va începe marți, 5 februarie. Conform ciclului de 12 ani din zodiacul chinezesc, anul nou care începe în 2019 este Anul mistreţului de pământ. Acest an se anunță a fi atât unul generos, cât și unul plin de ghinion. Anul Porcului din zodiacul chinezesc se va încheia pe 24 ianuarie 2020. După aceea, din 25 ianuarie 2020 va începe Anul Șobolanului.
Anii care sunt guvernați de Porc sunt considerăți a fi cei mai ghinioniști pentru cei născuți în anii anteriori ai Porcului. Anul Porcului va fi unul destul de generos. În general, în zodiacul chinezesc se consideră că Porcii sunt harnici și plini de compasiune.
Festivalul Primăverii sau al Lanternelor
În primele zile din Anul Nou Chinezesc are loc Festivalul Primăverii sau Festivalul Lanternelor. Acest festival este cea mai importantă sărbătoare tradițională din China.
Festivalul Primăverii durează șapte zile, perioadă în care chinezii nu merg la muncă. Anul Nou Chinezesc poate începe oricând între sfârșitul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie. Calendarul chinezesc este asociat cu 12 semne din zodiacul chinezesc: Cocoș, Maimuță, Oaie, Cal, Șarpe, Dragon, Iepure, Tigru, Bivol, Șobolan și Porc.
Noile tendințe de călătorie în timpul Festivalului de Primăvară
În această perioadă are loc cea mai mare migrație sezonieră de oameni care își reunesc familiile pentru cea mai importantă sărbătoare tradițională.
Această călătorie a început cu 15 zile înainte de Festivalul Primăverii sau a Anului Nou Chinezesc.
Din 21 ianuarie până la 1 martie, aproximativ 3 miliarde de călătorii trebuie efectuate prin intermediul sistemului de transport al Chinei, pentru întâlniri de familie sau plimbări.
La sfârșitul anului 2018, China a lansat 10 noi căi ferate și a extins lungimea operațională de mare viteză la 29.000 km.
Autoritățile au plănuit să programeze 532.000 de zboruri în timpul Festivalului Primăverii, o creștere de 10% pe an.
În sistemul de transport public al Chinei au fost introduse noi tehnologii pentru a crește eficienţa transportului, cum ar fi codurile QR, scanate direct de pe telefon.
Ctrip, cea mai importantă agenție de turism online din China, prognozează că aproximativ 7 milioane de turiști chinezi vor călători în peste 500 de țări și regiuni în cele peste 500 de destinații turistice în timpul acestei sărbători.
Potrivit Academiei de Turism din China (CTA), resortisanții chinezi au efectuat 5,5 miliarde călătorii interne și 140 de milioane de excursii în 2018, marcând o creștere anuală de 10,76%, respectiv 13,5%.
Agenția de turism online din Shanghai, Lvmama, prognozează că prețurile pentru excursiile interne ar crește cu 30-50% în timpul călătoriei în săptămâna aurului, iar cele pentru turneele de ieșire vor fi cu 10% mai mari decât prețurile în afară sezonului.
Cel mai recent raport al CTA a declarat că chinezii au cheltuit 513 de miliarde de yuani (755,8 miliarde de dolari SUA) în călătoriile interne în 2018, ceea ce reprezintă o creștere de 12,3% față de anul precedent.
Agențiile, inclusiv Ctrip și Lvmama, au declarat că 70% din chinezi vor călători cu familiile în timpul sărbătorilor de la Festivalul de primăvară, dând impuls hotelurilor pentru a îmbunătăți facilitățile și serviciile pentru atragerea călătorilor familiei.
Istoria Festivalului Lampioanelor
Bătrânii din Pingxi spun că Festivalul Lampioanelor își are originea în timpul Dinastiei Xing, cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Pe vremea aceea, satele din zonă erau tot timpul atacate de bande de hoți, iar oamenii erau forțați să se ascundă în munți, pentru a nu se întâlni cu ei. Cei care rămâneau în urmă să păzească satul obișnuiau să folosească „baloane de foc” pe post de semnale pentru a le transmite celorlalți că se pot întoarce la casele lor.
O altă legendă spune că Festivalul a început în timpul Dinastiei Han, când Împăratul Hanmingdi a auzit despre niște călugări care aprindeau lampioane în temple, pentru a-și arăta respectul față de Buddha, în a 15-a zi din prima lună a anului. Fiind un mare susținător al budismului, Împăratul a ordonat ca toate templele, casele și palatele regale să procedeze la fel în acea seară a lunii.
Principala activitate din cadrul Festivalului Luminii este să îți cumperi un lampion, să îți scrii cele mai mari dorințe pe el, apoi să îl lansezi spre cer, în speranța că acestea vor deveni realitate. Lansarea colectivă începe, de obicei, la 18:30 și are loc de trei ori pe oră, până la 21:30. Lansarea lampioanelor marchează sfârșitul festivităților pentru Anul Nou Chinezesc, simbolizând renunțarea la lucrurile vechi și adoptarea unei atitudini optimiste pentru viitor. Iar adevărul este că, privind întregul spectacol de lumini, oricine este cuprins de o atitudine pozitivă și primește cu drag tot ceea ce anul nou îi va aduce.
Obiceiuri și activități specifice Festivalului Luminii
Cu toate că obiceiurile variază în funcție de regiune, există anumite activități pe care le fac cu toții atunci când sărbătoresc Festivalul Lampioanelor. Iată care sunt cele mai importante: în primul rând, lansarea lampioanelor se poate face fie în aer, fie pe apă, plutind, fie sunt fixate undeva sau pur și simplu ținute în mână. Oamenii mai au obiceiul de a descifra ghicitorile scrise pe lampioane, pentru a se distra, au loc diverse spectacole cu focuri de artificii, oameni îmbrăcați în costume tradiționale sau costumați în diverse personaje se plimbă prin mulțimi urcați pe picioroange, se organizează dansurile leului și dragonului și toată lumea mănâncă tangyuan, un fel de găluște rotunde, umplute cu diverse creme dulci, pe bază de zahăr brun, semințe de susan, alune, petale de trandafir, nuci sau altele. Acestea sunt prăjite sau fierte și servite, de obicei, în supă de orez, care se numește tianjiu.