Autoritatea pentru Reglementarea Energiei Nucleare din Japonia a emis, vineri, Companiei de Energie Electrică din Tokyo, certificatul de acceptare a instalației pentru deversarea apelor poluate nuclear de la Fukushima. Asta înseamnă înaintarea cu încă un pas a guvernului japonez către realizarea planului de deversare, contra voinței interne și internaționale care se opun vehement. Matsuno Hirokazu, secretarul șef al cabinetului japonez, a afirmat că standardele privind intensitatea tritiului care trebuie deversat sunt mult mai stricte decât cele din China și Coreea de Sud, adăugând că Japonia va da explicații științifice.
Faptul că apele poluate nuclear vor fi deversate în mare nu se va schimba, indiferent de explicațiile date de Japonia. Lumea se opune deversării apelor poluate nuclear și nu deversării apelor reziduale de la centrala nucleară care funcționează normal. Dacă Japonia încearcă să dea explicații neștiințifice, atunci să vedem care este diferența din punct de vedere științific dintre apele poluate nuclear și apele reziduale ale unei centrale nucleare.
În ce privește sursa apelor, accidentul nuclear de la Fukushima a fost un accident nuclear de cel mai ridicat nivel, iar apele poluate nuclear de aici cuprind apa de răcire a miezului reactorului care se topește, apa subterană și apa de ploaie ce curge prin acesta, conținând o mare cantitate de elemenți radioactivi produși în urma fisiunilor nucleare. Dar apele reziduale din centrale nucleare se referă la apă tehnică, apă chimică, apă supraterană și altele, fiind apele reziduale normale. Japonia și-a tot subliniat capacitatea de tratare a tritiului, dar apele poluate nuclear de la Fukushima conțin elemenți radioactivi mult mai dăunători decât tritiul. Sunt peste 60 de substanțe radioactive precum tritiul, carbon-14, cobalt-60, stronțiu-90, iod-129 etc. Perioada tritiului este de 13 ani, dar cea pentru carbon-14 depășește 5.000 de ani. Dar apele reziduale normale nu au niciun contact cu miezul reactorului.
Mai îngrijorător este faptul că atomii radioactivi atât de numeroși din apele poluate nuclear nu sunt tratați eficient. Conform datelor Japoniei, apele sunt tratate cu ajutorul sistemului ALPS, care tratează doar 30% din apele poluate nuclear, majoritatea fiind supuse altor purificări. Raportul prezentat, recent, de Agenția Internațională de Energie Atomică recunoaște de asemenea că sistemul ALPS nu poate elimina toți atomii radioactivi din apele poluate. Mai mult, deversarea va dura 30 de ani, chiar și mai mult timp, fapt ce va duce la catastrofe ireversibile.
Mai multe organizații civile din prefectura Fukushima au anunțat, vineri, că 254.000 de japonezi au semnat un mesaj împotriva deversării. Un sondaj de opinie publicat în comun de mass-media japoneze și sud-coreene arată că peste 80% din sud-coreeni se opun deversării. Locuitori din Filipine, Indonezia, Africa de Sud, Peru și țări insulare din Pacific au organizat și ei proteste. Japonia vrea să folosească Pacificul drept canal de drenaj, doar ca să nu plătească bani pentru tratarea apelor poluate nuclear. Această țară va avea astfel o datorie morală imensă și de conștiință și va fi o rușine în istorie.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV