Reprezentanții Chinei au avut un program încărcat în cadrul sesiunii celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU. Pe lângă dezbaterile generale, partea chineză a mai prezidat mai multe întrevederi multilaterale, iar ministrul de Externe Wang Yi s-a întâlnit cu zeci omologi și responsabili în instituții internaționale. Eforturile Chinei de promovare a solidarității și de încheiere de consensuri oferă certitudini și stabilitate în lume în vremuri tulburi.
Sesiunea celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU a avut loc în contextul în care pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, posibilitatea ca economia mondială să intre în criză devine tot mai mare, escaladarea crizei ucrainene generează probleme energetice și alimentare. Cel mai periculos este faptul că reapare mentalitatea Războiului Rece și taberele politice, în timp ce unilateralismul și protecționismul sunt în ascensiune. Pe de o parte, unele țări occidentale insistă în antagonism, folosindu-se de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Pe de o altă parte, multe țări în curs de dezvoltare vor să depășească dificultățile actuale. Presa occidentală arată că fisura ”celor două lumi” se vede și pe scena Națiunilor Unite.
În acest context, consilierul de stat și ministrul de Externe, Wang Yi, a avut un discurs la dezbaterile generale, în care a prezentat propunerile președintelui Xi Jinping privind securitatea și dezvoltarea mondială, potrivit cărora sunt șase principii si anume: pace, nu război; dezvoltare, nu sărăcie; deschidere, nu izolare; cooperare, nu confruntare; unitate, nu separatism, egalitate, nu hegemonism.
Acestea evidențiază poziția Chinei într-o serie de chestiuni internaționale importante, dar și opinia comună a majorității țărilor din lume. Activitățile diplomatice ale Chinei demonstrează faptul că partea chineză se angajează atât în promovarea păcii, cât și în urmărirea dezvoltării.
Partea chineză a găzduit dezbaterea ministerială cu tema ”grupul partenerilor la propunerile de dezvoltare globală”, fiind un eveniment important în cadrul sesiunii de la New York, la care au fost prezenți responsabili a 10 organizații internaționale și reprezentanți ai 60 de țări. Cu acest prilej, reprezentantul Chinei a anunțat că Beijingul va continua să acționeze pentru eradicarea sărăciei absolute, securitatea alimentară, industrializarea, energia curată și educația digitală, chestiunile care se află pe Agenda ONU 2030.
Președintele celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, Čaba Kőrősi, a apreciat rolul important al Chinei în afacerile organismului internațional. Propunerile președintelui Xi Jinping oferă soluțiile actualelor provocări. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că Republica Populară Chineză susține multilateralismul și că este implicată în promovarea parteneriatelor internaționale și în dezvoltarea sustenabilă.
Certitudinile oferite de China sunt extrem de importante pentru întreaga lume în aceste vremuri volatile și agitate. China este o forță și oferă putere pentru dezvoltarea pașnică a lumii.
Articol realizat de Radio China International și CCTV