Cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez a creat un mediu instituțional mai bun pentru cultivarea, dezvoltarea și creșterea noilor forțe productive de calitate. Este vorba despre promovarea și consolidarea industriilor emergente și a celor viitoare, transformarea industriilor tradiționale, promovarea dezvoltării digitalizării inteligente și ecologice a producției. De asemenea, îmbunătățirea viguroasă a sistemului economic, științific și tehnologic, dar și a sistemului de pregătire a profesioniștilor.
Erik Solheim, fost secretar general adjunct al Organizației Națiunilor Unite, a apreciat recent măsurile Chinei de aprofundare a reformei și de dezvoltare a productivității de calitate nouă. El susține că eforturile depuse pentru promovarea inovațiilor tehnologiei și aderarea la transformarea ecologică verde sunt cheia succesului Chinei în secolul XXI.
În prima jumătate a acestui an, investițiile Chinei în industriile de înaltă tehnologie au crescut cu 10,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția de produse inteligente precum echipamente de imprimare 3D, roboți pentru servicii și ceasuri inteligente a crescut cu 51,6%, 22,8% și 10,9%. Bilanțul semestrial în primele șase luni arată că, determinată de productivitatea de calitate nouă, transformarea economiei Chinei prezintă un tranzit spre noi sectoare și domenii cu emisii scăzute de bioxid de carbon.
În prima jumătate a acestui an, proporția investițiilor în industria prelucrătoare de înaltă tehnologie din China a continuat să crească, iar numărul companiilor cu capital străin este tot în creștere. De pildă, AstraZeneca a construit o nouă fabrică de medicamente inovatoare cu molecule mici în China, Siemens a depus eforturi mai mari pentru a explora producția inteligentă a Chinei, transportul inteligent și alte piețe, Apple a investit masiv în construcția unui laborator de cercetare aplicată în Shanghai. În calitate de cel mai mare producător de echipamente de energie regenerabilă din lume, China continuă să furnizeze produse de înaltă calitate lumii, ceea ce a promovat în mod eficient procesul global de transformare verde și cu emisii reduse de carbon. De curând, Sungrow, o companie renumită în noua industrie energetică a Chinei, și Algihaz din Arabia Saudită, au semnat cel mai mare proiect de stocare a energiei din lume. Acesta este un exemplu viu al noii productivități energetice a Chinei de care beneficiază dezvoltarea globală.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV