Guvernul Japoniei ignoră preocupările cetățenilor săi și ale altor state și acclerează planul de deversare în mare a apei de la centrala nucleară Fukushima, fără nicio explicație științifică și nicio consultare cu părțile interesate, inclusiv țările vecine.
China protestează față de acțiunile iresponsabile ale Japoniei, a declarat luni la Viena directorul Agenției pentru Energie Atomică din China și membru al Consiliului de Administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Zhang Kejian.
Cantitatea de substanțe nocive de la Fukushima nu are precedent în istorie, a mai spus oficialul. Apa încă mai conține mai multe categorii de nuclizi peste limita admisă. Însă, Japonia vrea să o elibereze în mare, fără nicio concluzie despre fezabilitatea pe termen lung a tehnologiilor și instalațiilor de purificare.
Zhang Kejian a solicitat guvernului de la Tokyo să nu ignore autoritatea grupului tehnic al AIEA și să nu denatureze raportul agenției. În același timp, este așteptat ca AIEA să susțină în continuare o poziție obiectivă și echitabilă, să țină seamă de opiniile părților interesate și să nu fie garant al Japoniei în acest dosar.
Reprezentantul Japoniei la AIEA a afirmat că apa purificată nu diferă de apa normală evacuată dintr-o centrală nucleară și că proiectul de deversare a apei uzate de la Fukushima în mare este științifică, rațională și se face cu aprobarea AIEA.
Reprezentantul permanent al Chinei la AIEA, Li Song, a spus că dacă apa respectivă nu dăunează mediului, de ce Japonia nu rezolvă procedura în incinta centralei și de ce urmează să o deverseze în ocean?
Răspunsul vine de la comisia de experți japoneză, care a afirmat că este metodă cea mai ieftină și cu cel mai mic risc de poluare în Japonia.
Li Song a declarat că Ministerul Economiei și Industriei din Japonia a prezentat cinci proiecte cu privire la tratarea apei poluate de la Fukushima, iar specialiști din țările vecine au venit cu alte planuri. Totuși, acestea nu au fost examinate serios de guvernul de la Tokyo.
Potrivit NHK, Compania de Energie Electrică din Tokyo a început luni să umple cu apă din mare tunelul de evacuare a rezidurilor de la centrala nucleară nr.1 de la Fukushima. Alte lucrări de deversare a apei reziduale în mare vor fi încheiate la sfârșitul acestei luni.
Compania japoneză a declarat marți că în tunelul respectiv vor fi pompate aproximativ 6.000 de tone de apă din mare.