În ianuarie 2022, cu excepția activităților bancare, a valorilor mobiliare și a asigurărilor, utilizarea efectivă a capitalului străin în China a ajuns la 16,150 miliarde USD, o creștere de 11,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oferite de Ministerul chinez al Comerțului.
La sfârșitul săptămânii trecute, primăria Shanghai a semnat 53 de proiecte finanțate din străinătate care acoperă domenii precum: biomedicină, informații electronice, automobile, produse de modă și alte domenii, cu o investiție totală de 5,44 miliarde de dolari. Dintre acestea, 21 de proiecte sunt cu investiții de peste 100 de milioane de dolari. În contextul pandemiei și al scăderii investițiilor străine directe pe plan mondial, atracția exercitată de China este încă puternică.
Pentru companiile străine, cel mai mare motiv pentru a alege China ca destinație investițională este potențialul de creștere durabilă. PIB-ul Chinei în 2021 a crescut cu 8,1% față de anul precedent, cifra clasând-o pe primul loc între entitățile majore. Vânzările totale cu amănuntul de bunuri de larg consum au depășit 40.000 miliarde de yuani, o creștere cu 12,5% față de anul precedent, iar valoarea cumpărăturilor în active fixe a depășit 50.000 miliarde de yuani, o creștere de 4,9%. Contribuția cererii interne la creșterea economică ajunge la 79,1%, care a devenit forța motrice absolută a redresării economiei.
De asemenea, îmbunătățirea mediului investițional din China, inclusiv reducerea continuă a listei negative pentru accesul investițiilor străine, a liniștit companiile transnaționale.
Pe măsură ce Acordul Regional de Parteneriat Economic Complet (RCEP) a intrat în vigoare din prima zi a anului în curs, cooperarea regională economică în viitor va genera mai multe oportunități pentru investiții în China.
Articol realizat de Radio China International și CCTV