China manifestă o puternică nemulțumire și opoziție față de declarațiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care a acuzat luni Beijingul că denaturează mediul informațional global. El a făcut această declarație în discursul său de la așa-numitul „Summit pentru democrație”. Guvernul chinez a făcut demersuri serioase pe lângă administrația americană în legătură cu acest aspect, a menționat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, la o informare de presă.
Diplomatul a subliniat că s-au fabricat narațiuni false prin răspândirea la Summitul pentru democrație a așa-numitului pretext de „luptă pentru democrație și împotriva totalitarismului”. SUA reprezintă cea mai mare sursă și comunicator de informații false din lume, iar acest fapt se poate vedea foarte clar de oricine. Economia Chinei și-a menținut tendința de creștere stabilă, însă Washingtonul promovează „teoria colapsului economic” și „teoria apogeului ascensiunii Chinei”. Ignorând beneficiile aduse de inițiativa „O centură, un drum” țărilor implicate, Casa Albă vehiculează așa-numita „capcană a datoriilor”. Totodată, SUA acuză China de manipularea opiniilor publice, lăsând la o parte realitatea că străinii relatează din propria inițiativă situația reală din China. Chiar și așa, Washingtonul etichetează măsurile de impulsionare a stabilității și dezvoltării din regiunea Xinjiang ca fiind „muncă forțată” și „genocid”.
Lin Jian a mai declarat că directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, și alți politicieni americani au recunoscut de multe ori că administrația de la Washington a inițiat campanii de calomniere a Chinei prin diverse mijloace, inclusiv prin coruperea presei.
„Cu cât politicienii americani vor depune eforturi pentru a crea dezinformare, acte de calomnie și confuzie, cu atât credibilitatea lor va fi aspru taxată de comunitatea internațională”, a adăugat Lin Jian.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV