Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut joi o întâlnire la Riad cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, dar și convorbiri cu prințul moștenitor și premierul Mohammed bin Salman Al Saud. Șefii de stat chinez și arab au semnat „Declarația comună R.P.Chineză și Regatul Arabiei Saudite”.
Prietenia chino-saudită datează din timpuri străvechi. În Biblioteca Publică a Regelui Abdulaziz este conservată o hartă manuală antică cu traseul Drumului Mătăsii. Punctul de pornire a fost Chang’an, iar cel de sosire – Mecca. Aceasta a fost atestată drept cea mai veche hartă ce indică ruta China-Asia de Vest.
În 2016, Arabia Saudită a fost prima țară arabă vizitată de președintele Xi după ce a preluat această funcție. Șase ani mai târziu, după încheierea celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a ales iarăși Arabia Saudită ca prima țară arabă de vizitat.
Vizita este efectuată în contextul accelerării schimbărilor situației internaționale, lipsei motorului redresării economiei mondiale și practicării de către unele țări occidentale a unilateralismului. Adâncirea încrederii reciproce politice, promovarea cooperării economice și a schimburilor interumane corespund intereselor celor două state și ajută la pacea și stabilitatea mondială.
„Interesele Chinei sunt cele ale Arabiei Saudite.”Afirmația regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud a atras atenția mass-mediei.
În timpul vizitei, cele două părți și-au arătat reciproc sprijinul politic ferm. În ceea ce privește aspectele economice, în 2021, schimburile comerciale dintre China și Arabia Saudită au cunoscut o creștere de 30% față de 2020. În cadrul convorbirilor cu prințul moștenitor și premierul Mohammed bin Salman Al Saud, președintele Xi s-a declarat un ferm susținător al inițiativelor saudite, precum „Perspectivele 2030” și „Orientul Mijlociu verde”, subliniind conectarea corespunzătoare a inițiativei „O centură, un drum”cu „Perspectivele 2030”.
„Perspectivele 2020” creionează o schiță măreață și ambițioasă, fiind menită să scape de dependența de veniturile de petrol și să transforme Arabia Saudită într-o inimă a lumii arabe, un centru de investiții global și un nod ce leagă Asia, Europa și Africa. Pentru realizarea acestui obiectiv, Arabia Saudită necesită construcții infrastructurale colosale și un puternic sector de energii verzi. Acesta presupune multe complementarități cu inițiativa „O centură, un drum”.
De fapt, cele două inițiative se interconectează pe zi ce trece. În timpul vizitei, Xi a scos în relief extinderea cooperării în comerțul electronic, economia digitală, energiile curate, high-tech, științe spațiale.
Relațiile între diferite țări se bazează pe cunoașterea reciprocă a popoarelor lor, iar limbajul constituie o cheie pentru a lămuri ce se întâmplă într-o altă țară. În prezent, în Arabia Saudită există patru universități cu specialitatea limba chineză și opt școli primare și medii, care au cursuri facultative de limba chineză.
În general, un parteneriat strategic multilateral între China și Arabia Saudită va aduce un viitor și mai frumos celor două popoare și va contribui și mai mult la menținerea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu și la progresul și prosperitatea întregii lumi.
Articol realizat de Radio China International și CCTV
Suta la suta vor fi … „prieteni sinceri” , pen’ca-s vecini/departe.