Începând cu 4 martie, Statele Unite au impus din nou o taxă vamală de 10% pe exporturile chineze, invocând drept pretext probleme legate de fentanil. China se opune ferm acestei măsuri, pe care o consideră o încălcare a regulilor comerțului internațional și o perturbare a relațiilor economice dintre cele două țări.
Ca răspuns, China a reacționat rapid printr-o serie de măsuri de contracarare: a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului, a impus taxe vamale pe anumite importuri americane și a adăugat unele companii din SUA pe lista entităților nesigure. Aceste acțiuni demonstrează hotărârea Chinei de a-și apăra drepturile legitime și de a susține un sistem comercial multilateral echitabil.
Aceasta nu este prima astfel de acțiune din partea SUA. La începutul lunii februarie, Washingtonul impusese deja o taxă vamală de 10% mărfurilor chineze, folosind din nou problema fentanilului ca justificare. Doar o lună mai târziu, această tactică a fost repetată. Analiștii subliniază că asocierea dintre fentanil și taxele vamale este absurdă și reflectă o politizare excesivă a problemei, servind ca un simplu pretext pentru escaladarea „războiului vamal”.
Criza fentanilului din SUA are cauze interne. Statele Unite sunt cel mai mare producător și consumator de substanțe legate de fentanil, iar abuzul acestui opioid este, în esență, o problemă internă. Dan Steinbock, fondatorul Difference Group, o companie de consultanță globală, remarcă faptul că guvernul american caută vinovați în afara granițelor în loc să abordeze cauza reală – cererea internă.
Pe 4 martie, China a publicat o carte albă care prezintă măsurile riguroase și cuprinzătoare pe care le-a luat pentru a controla substanțele precum fentanilul. China are unele dintre cele mai stricte și eficiente politici antidrog din lume. De-a lungul anilor, Beijingul a oferit sprijin Washingtonului în combaterea acestei probleme, însă SUA au transformat-o într-o pârghie de presiune împotriva Chinei – o situație asemănătoare cu fabula lui Esop „Țăranul și șarpele”.
Ca parte a răspunsului său, China a anunțat taxe vamale de 10% și 15% la anumite produse agricole americane. Profesorul Li Haidong de la Universitatea de Afaceri Externe din China subliniază că măsurile Chinei sunt proporționale, bine țintite și eficiente. Istoria a demonstrat că taxele vamale nu sunt un „remediu magic” și că războiul comercial este, în esență, un „joc fără câștigători”.
China rămâne deschisă dialogului și negocierilor echitabile pentru a soluționa aceste probleme. Cu toate acestea, dacă SUA insistă să continue războiul vamal, China este pe deplin pregătită să riposteze.