Serviciul European de Acțiune Externă a lansat o declarație în care acuză acțiunile Gărzii de Coastă chineze împotriva navelor filipineze. Anterior, Departamentul de Stat american a acuzat că o navă a pazei de coastă chineze a „lovit în mod deliberat” o navă filipineză. Însă, toate încercările SUA și Uniunii Europene (UE) de a susține Filipine sunt vulnerabile în fața faptelor.
În doar zece zile, Filipine a intrat de patru ori în zona maritimă limitrofă recifelor Ren’ai și Sembin din Arhipelagul Nansha, fără aprobarea autorităților chineze. La data de 31 August, nava cu nr. 9701 a gărzii de coastă filipineze a intrat în coliziune în mod deliberat cu navele chineze. În această situație, polițiștii chinezi au luat măsuri în conformitate cu legile locale și internaționale, dând dovadă de reținere maximă. De asemenea, un avion american de cunoaștere P-8A a fost surprins interferând cu operațiunile pazei de coastă chineze. Toate acestea dovedesc că autoritățile de la Manila trebuie să își asume responsabilitatea totală pentru coliziune, partea filipineză fiind cea care a provocat și escaladat situația în Marea Chinei de Sud, în timp ce în spatele tensiunilor se află SUA.
Pentru Washington, Filipine reprezintă un punct important al așa-numitului prim lanț de insule, aceasta având dispute maritime cu China. Astfel, Manila devine prima alegere în Strategia Indo-Pacific a SUA. Încă din 2021, SUA au defăimat activitățile navelor de pescuit chineze în insulele și recifele din Marea Chinei de Sud și au instigat Filipine să adopte contramăsuri. Începând din 2023, Washingtonul a declarat că Tratatul de apărare reciprocă SUA-Filipine se aplică în Marea Chinei de Sud, pentru a împinge Filipine în conflicte cu China. Scopul Washintonului este nu decât să blocheze China în propria zonă maritimă.
Uniunea Europeană intervine în afacerile din Asia-Pacific pentru a se alinia strategiei globale a SUA și pentru a-și extinde influența. Cu toate acestea, acțiunile UE nu doar că contravin aspirației comune a țărilor din regiune de a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud, dar afectează propriile interese și credibilitatea internațională.
Marea Chinei de Sud este o mare a păcii, iar menținerea păcii, stabilității și respectarea mediului în Marea Chinei de Sud este aspirația comună a tuturor țărilor din regiune. Declarația privind conduita părților în Marea Chinei de Sud stipulează că niciuna dintre părți nu trebuie să întreprindă acțiuni care să complice sau să escaladeze disputele, să afecteze pacea și stabilitatea. Ceea ce a făcut Filipine în recifele Sembin este în mod clar contrar spiritului declarației și așteptărilor comune ale țărilor din regiune.
În noua rundă de dialog strategic China-SUA, partea chineză a cerut SUA să nu folosească tratatele bilaterale ca pretext pentru a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Partea americană a reiterat că nu caută să se opună Chinei prin consolidarea sistemului de alianțe și nu are nicio intenție de a intra în conflict cu China.
China este ferm hotărâtă să își protejeze suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime, continuând să lucreze cu țările din regiune pentru a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
Încă un război al americanilor dus pe terțe țări iar UE hop și ea.
Fiecare I și cunosc granițele maritime și comerciale. Acolo trebuie lăsat un canal de trecere liber pentru a nu apare tensiuni. O zona neutra de apa internațională pentru toate navele din lume. Asa este corect.
Lăsați chinezăriile și dublul-limbaj specific maoiștilor și reveniți-vă din somn! Sunteți mititei, puzderie și păpați și aproape un castron de orez/zi, deci la joacă, nu la făcut treburi de oameni-mari, că vine India peste voi!
Un conflict pe teritoriul Canadei ar aduce SUA cu picioarele pe pământ, acest lucru este ușor de realizat ținând cont de suprafața și puterea militară a Canadei introducând in ecuație obligatoriu și SUA vrând nevrând, apoi în sud Venezuela Panama Nicaragua și Cuba pot provoca adevărate dureri de cap americanilor.Ce trebuie să facă China? ,să mute pe tabla de șah locul acțiunilor cu îndrăzneală din adia în America simplu și posibil in zilele de azi cu tehnologia deținută de China nu mai vorbim și de un sprijin activ din partea Rusiei ar fi extrem de dureros și de contraatacat aceste mișcări, SUA și UE se vede de la o posta ca vor sa oprească China din dezvoltare și să o implice într-un conflict
Cine sapă groapa altuia va cădea el în ea