Secretarul de stat american Antony Blinken și-a încheiat luni vizita de două zile în China. În timpul vizitei, președintele Chinei, Xi Jinping a avut o întâlnire cu el, iar oficialii chinezi responsabili cu afacerile externe s-au întâlnit și au avut discuții cu el. Cele două părți au convenit aplicarea comună a consensului de la summitul de la Bali. Acest fapt dă un semnal pozitiv că relațiile bilaterale au încetat să mai scadă și s-au stabilizat.
Președintele SUA, Joe Biden, a reacționat la vizita lui Blinken și a spus că „suntem pe drumul cel bun”. Analiștii au subliniat că China a adoptat o atitudine responsabilă pentru a promova relațiile dintre China și SUA să „se stabilizeze și să se îmbunățească”, iar partea americană a arătat de această dată o poziție într-o anumită măsură spre aceeași direcție.
Presa a menționat că Blinken este primul membru al cabinetului administrației Biden care vizitează China și, de asemenea, cel mai înalt oficial care vizitează China din octombrie 2018. Într-o anumită măsură, acest lucru arată că relațiile sino-americane se află în cel mai scăzut punct de la stabilirea relațiilor diplomatice.
În timpul întâlnirii cu Blinken de această dată, partea chineză și-a exprimat sincer opinia că motivul principal al deprecierii relațiilor chino-americane este percepția greșită a SUA asupra Chinei. Această „percepție greșită” se referă la faptul că SUA consideră China principalul său rival și cea mai serioasă provocare pe termen lung, ceea ce a dus la politici contradictorii față de China. În timp ce îndeamnă la dialog și comunicare, SUA aplică măsuri de reprimare și represiune. Pentru a opri declinul și a stabiliza relațiile dintre China și SUA este imperativ necesar ca consensul la care au ajuns cei doi președinți să fie pus în aplicare cu adevărat.
Fiind cea mai importantă relație bilaterală din lume, relațiile dintre China și Statele Unite influențează viitorul omenirii. Nu ar trebui să ne concentrăm doar asupra momentului prezent, ci și să facem progrese constante pentru viitor. În timpul acestei întâlniri cu Blinken, partea chineză a precizat clar că China respectă interesele Statelor Unite și nu le va provoca sau înlocui. În mod similar, Statele Unite ar trebui să respecte China și să nu submineze drepturile și interesele legitime ale Chinei. Acest lucru nu numai că arată clar că China nu va urma vechea cale occidentală „o țară puternică trebuie să caute hegemonia”, dar demonstrează, de asemenea, hotărârea sa fermă de a nu accepta niciodată opresiunea externă.
Dintre acestea, chestiunea Taiwanului este nucleul intereselor fundamentale ale Chinei și cea mai importantă problemă în relațiile sino-americane. China îndeamnă SUA să adere cu adevărat la principiul „o singură Chină” stabilit în cele trei comunicate comune, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și să se opună în mod clar „independenței Taiwanului”. Acestea sunt linii roșii trasate pe tema celor mai importante interese fundamentale.
În plus, partea chineză solicită în mod explicit ca SUA să înceteze să mai exagereze cu „teoria amenințării Chinei”, să ridice sancțiunile unilaterale ilegale și să renunțe la suprimarea dezvoltării științifice și tehnologice a Chinei. În timpul vizitei lui Blinken în China, cele două părți au convenit să continue consultările privind principiile directoare ale relațiilor dintre China și SUA, să continue consultările Grupului de lucru comun China-SUA, să încurajeze extinderea schimburilor interumane și educaționale între cele două țări și să exploreze în mod activ creșterea numărului de zboruri de pasageri între cele două țări.
Înainte și după vizita sa în China, Blinken a declarat în mod repetat că Statele Unite și China au responsabilitatea și obligația de a gestiona bine relațiile bilaterale, ceea ce este în interesul ambelor state și chiar al lumii. El a precizat că Statele Unite se angajează să revină la agenda stabilită de cei doi șefi de stat în Bali și să respecte angajamentul președintelui Biden de „patru nu-uri și nicio intenție”(Nu caută să ducă un „nou război rece”, nu caută să schimbe sistemul chinez, nu caută să se opună Chinei prin consolidarea alianțelor, nu susține „independența Taiwanului” și nu are nicio intenție de a intra în conflict cu China.-nr.)
China speră că de această dată SUA se vor ține de cuvânt, că vor acționa precum ar trebui să o facă o țară importantă prin sinceritate și acțiuni și că Washingtonul va readuce relațiile cu China pe calea cea bună.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV