Autoritățile estimează că trebuie înlocuite aproximativ 800.000 de case de marcat, din care 100.000 la firmele mari și mijlocii și 700.000 la firmele mici.
Noile aparate de marcat pot fi achiziționate numai de la operatorii economici care au obținut autorizație de distribuție de la Ministerul Finanțelor Publice.
Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 actualizată toți operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul şi/sau a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Deci au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale operatorii economici care vând bunuri cu amănuntul sau prestează servicii direct către populație.
Art. 2 din OUG nr. 28/1999 exceptează de la această obligație încasările realizate din activități ca:
– micii fermieri care vând ocazional din producţia proprie,
– distribuitorii specializaţi de vânzare de ziare şi reviste,
– regiile autonome şi companiile de transport public pe bază de bilete (inclusiv metroul şi calea ferată),
– teatrele şi sălile de spectacol,
– intermedierile financiare (cu excepţia activităţilor de schimb valutar ale instituţiilor bancare),
– activităţile economice ale bisericilor, agenţiile de turism, operatorii de electricitate şi gaze, apă – canal, telefonie, cablu, internet, chiar şi firmele de jocuri de noroc.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 a fost modificată și completată prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 91/2014 creând în acest fel premisele înlocuirii aparatelor de marcat cu rolă jurnal pe suport hârtie cu aparate de marcat cu jurnal electronic.
Conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice, în prezent stadiul implementării la zi a aparatelor de marcat noi se prezintă astfel:
– 252561 înregistrate în sistemul informativ al ANAF,
– 179065 cu identificator fiscal atribuit,
– 117429 în funcțiune la contribuabili.
Pe site-ul ANAF găsim Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizați în ședința Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate care cuprinde un număr de 343 de operatori.
Totuși, monitorizarea în timp real de către ANAF a tuturor informațiilor tranzacționate de către firmele din România, ridică întrebarea dacă această instituție de stat este pregătită, dacă are softul necesar pentru gestionarea acestor date, dacă nu este necesară stabilirea unor noi termene de implementare a Ordonanței.
Până în prezent, obligația folosirii caselor de marcat electronice a fost amânată de mai multe ori de către Guvern.
Ultima modificare în ceea ce privește folosirea obligatorie a caselor de marcat de către firme prevedea următoarele termene :
– începând cu data de 1 septembrie 2018, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mari și mijlocii,
– începând cu data de 1 noiembrie 2018, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici.
Conform reglementărilor în vigoare, amenzile prevăzute pentru nerespectarea termenului de înlocuire a caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. De asemenea, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până la îndeplinirea obligațiilor de a-și înlocui casele de marcat și de a achita amenzile. La prima abatere constatată, firmele sunt iertate dacă dovedesc că au făcut eforturi pentru cumpărarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.
Introducerea obligației de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic de către firme în activitățile economice desfășurate are următoarele obiective :
-combaterea fraudei fiscaleprin asigurarea unei mai bune monitorizări a activităţii operatorilor economici care desfăşoară livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie,
– estimarea creşterii veniturilor bugetare cu 30% prin colectarea corectă de către organele fiscale de specialitate a impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi diminuarea evaziunii fiscale,
– creșterea gradului de supraveghere şi control al acestor activităţi,
– stimularea competitivității și mediul de afaceri onest dintre firme.
De la obiective până la practică, din păcate, este o distanță mare.
Specialiştii spun că România a rămas printre puţinele ţări din Europa care nu aveau casele de marcat legate la Fisc.
Nu putem în câțiva ani să avem dotarea și educația fiscală a altor țări din Uniunea Europeană care folosesc această tehnică de mult timp.
Un lucru deloc de neglijat este și preţul unei case de marcat noi, cu jurnal electronic.
Prețurile acestora diferă în funcție de complexitatea activității economice, de la 1000 lei la 2000 lei sau chiar mai mult dacă luăm în calcul și serviciile de service obligatorii de asigurat de către firma distribuitoare autorizată.
Dacă înmulțim cu cele 800.000 de case de marcat necesare, rezultă o sumă estimată de 300 milioane euro.
Privind din acest punct de vedere se pare că mai mult este o sursă de bani, o afacere prosperă pentru operatorii economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic autorizați decât pentru micii comercianți.
Orice măsură luată de stat pentru reducerea evaziunii fiscale este binevenită.
Dar pentru ca oamenii să aibă și încredere în beneficiile acestor măsuri trebuie ca să se vadă și efectele pozitive de îmbunătățire a condițiilor și nivelului de trai al populației.
Din păcate, în România, și în ziua de azi folosirea eficientă a fondurilor bugetare lasă de dorit. Mulți bani pleacă către destinații care nu produc nicio valoare, în timp ce populația se confruntă zi de zi cu creșterea prețurilor la produse și servicii.
Atunci când statul va respecta oamenii, aceștia îl vor susține. Până atunci este doar o competiție “care pe care poate păcăli”.
Oricum, cozile care sunt la ANAF în zilele acestea demonstrează că nu suntem pregătiți să implementăm noile case de marcat cu registru electronic și trebuie dat un alt termen scadent. Cu mulțumiri din partea celor care se chinuie să respecte legea.
O măsură mult mai eficientă cred că ar fi introducerea normelor de venit obligatorii pentru unele activități, calculul pornind de la salariul minim pe economie.