Eugen Măruţă (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia (CEO) oferă pe final de an un contract în valoare de 1,5 milioane de euro prin negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare.
Este vorba de un contract de achiziție de servicii de pază bunuri și obiective la sedii si subunități aparținând S. Complexul Energetic Oltenia S.A. Bugetul alocat pe final de an este de 7,55 de milioane de lei fără TVA. Nu este obligatorie nici garanția de participare. Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de 3 luni de zile, respective pentru primul trimestru al anului viitor.
Săptămâna aceasta vor fi analizate ofertele depuse și vor fi stabiliți și câștigătorii. Compania deținută de Ministerul Energiei apelează în mod frecvent la segmentarea contractelor și la metoda negocierii fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare. Cel mai probabil este invocată urgența, deși Complexul Energetic Oltenia folosește de ani de zile servicii private pentru paza bunurilor și a obiectivelor.
Suma cheltuită an de an cu servicii de pază este de peste 4 milioane de euro, potrivit unei estimări a administrației companiei energetice.
Provizioane pentru plata certificatelor de CO2
În tot acest timp, Complexul Energetic Oltenia provizionează milioane și zeci de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. În momentul de față, prețul unui certificat de CO2 este de este 75 de euro. Suma pe care compania trebuie să o achite pentru energia produsă în anul 2021 este de 600 – 700 de milioane de euro.
În mod cert, se estimează că firma nu poate să facă provizioane mai mari de 100 de milioane de euro. Diferența va trebui să fie acoperită prin acordarea unui nou ajutor de stat.
Complexul Energetic Oltenia a respectat anul acesta obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani. Pentru CE Oltenia ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%.
Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020
Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat.
Ajutorul de stat aprobat în primăvară de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.
„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 75 de euro în prezent.
Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului”, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.