Deși mai multe personalități europene doresc să-i succeadă doamnei Lagarde la conducerea FMI, după ce aceasta a fost numită la conducerea Băncii Centrale Europene, niciun favorit nu s-a impus până la ora actuală. Circulă însă o «listă scurtă» de candidați la această funcție care, în mod tradițional, revine europenilor (în timp ce conducerea Băncii Mondiale revine americanilor). Christine Lagarde, care a condus FMI în perioada 2011-2019, urmează să preia noua sa funcție la BCE la finele acestui an.
În ultimele zile, presa franceză, citând surse informate europene, a evocat numele câtorva personalități cu o bună pregătire în domeniul finanțelor mondiale, care aspiră și ar putea fi potrivite pentru a prelua conducerea FMI. Fără, însă, că vreuna din personalitățile evocate să fi reușit a se impune favorită. De notat de asemenea că nicio femeie nu figurează pe respectiva «listă scurtă».
Mario Draghi, fostul președinte al BCE
Această soluție, spun surse avizate, ar fi cea mai simplă: s-ar face un simplu schimb între titularii celor două posturi (FMI și BCE). Numit în 2011 la conducerea BCE, fostul director al Băncii centrale italiene (2006-2011), Draghi, și-a construit o reputație solidă în anii petrecuți la conducerea unor importante instituții financiare. El este considerat a fi omul care a evitat «explozia» zonei euro în plină criză din vara anului 2012 a datoriilor suverane. La vremea respectivă, noul director al BCE, care avea în spate o experiență dobândită și la Goldman Sachs (2002-2005), declara că va face tot ce va fi necesar pentru salvarea zonei euro. Și așa s-a întâmplat. O ieșire din criză foarte mediatizată a pus capăt, cel puțin pentru o vreme, speculației pe piețele de capital, atrăgându-și numele de «Super Mario». Are însă o problemă: vârsta, 71 de ani, iar statutul FMI prevede drept dată-limită pentru a accede la conducerea acestei instituții vârsta de 70 ani.
Jeroen Dijsselbloem
În cazul lui Dijsselbloem (53 de ani), vârsta nu este deci o problemă. Și nici experiența. Membru al partidului socialist olandez, domnia sa a reușit să-și demonstreze calitățile de diplomat. Vreme de cinci ani (2013-2018), acest fost ministru de Finanțe al Olandei a condus Eurogrupul (miniștrii de Finanțe ai țărilor din zona euro). La fel ca Draghi, fostul patron al conducător al BCE, Dijsselbloem a spart un tabu: a reușit să determine «puncţionarea» depozitelor bancare mai mari de 100.000 euro la Nicosia, pentru salvarea băncilor țării.
Mark Carney, favorit?
Numele președintelui Băncii Angliei, Mark Carney, cu stadii la Goldman Sachs, a circulat mult în ultimele zile ca posibil șef al FMI. Acest oficial de origine canadiană, spune Bloomberg, nu și-a ascuns în ultimele zile, în discuții private, ambiția de a ajunge la conducerea importantului post de la FMI. Posesor a trei cetățenii (canadiană, irlandeză și britanică), Mark Carney are un atu: în situația actuală tulbure provocată de mult prelungitul Brexit, el a reușit să ia măsuri în plan financiar care au evitat efecte negative ale fluctuaţiei lirei sterline.
Britanicul George Osborne, un fost ministru de Finanțe
Fostul ministru britanic de Finanțe în perioada 2010-2016 aspiră și el – fără să ascundă – la postul din care a plecat Christine Lagarde. Potrivit presei britanice, el are avantajul că beneficiază de «prețioase relații politice, în special din Statele Unite». Osborne poate de asemenea conta pe susținere puternică chiar în Marea Britanie. Presa a relatat că el ar fi început negocieri – pentru a obține susținere – cu pretendenții actuali la postul de prim-ministru britanic, respectiv cu Boris Johnson și Jeremy Hunt.
În mod curios, nu există, deocamdată, vreun candidat francez
Candidați potențiali francezi la conducerea FMI, între care Bruno Le Maire, actualul ministru al Economiei și de Finanțe, sau François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței, au anunțat deja că nu vor candida la postul de director general al FMI. De asemenea, niciun alt francez nu s-a manifestat interesat de acest post, chiar dacă în presa franceză au mai fost evocate și alte nume, inclusiv cel a Comisarului european Moscovici. Este știut faptul că, de la crearea FMI, în urmă cu 73 de ani, acest post a fost ocupat, de-a lungul a 44 ani, de un francez.