Ce s-ar mai putea spune după neașteptata victorie a Germaniei în fața Elveției în sferturile de finală ale CM de hochei pe gheață?
Iată, competiția nu a înregistrat inițial surprize majore, dar se pare că acestea vin la final. Mai întâi istorica victorie a Norvegiei în fața Canadei, în faza grupelor, apoi acest sec 3-1 cu care nemții au eliminat reprezentativa Țării Cantoanelor.
Este drept, ultimele 6 întâlniri dintre cele două echipe s-au încheiat cu scoruri de un gol diferență, 4 în favoarea Elveției și 2 pentru Germania. Totuși, după valoarea individuală a jucătorilor (cel puțin pe hârtie) și după marșul triumfal al Elveției în grupe (Elveția – Slovenia 7-0, Elveția – Norvegia 3-0, Elveția – Kazahstan 5-0, Elveția – Slovacia 4-2, Elveția – Canada 3-2, Elveția – Cehia 4-2 și o mică sincopă, Elveția – Letonia 3-4 (OT), dar în condițiile în care pentru elvețieni ultimul meci nu mai avea nicio miză), elevii lui Patrick Fischer porneau mari favoriți.
Ce s-a întâmplat pe teren?
La puțin timp de la debutul partidei, elvețienii au primit un gol relativ stupid: M. Kastner a încercat poarta cu un șut destul de anemic, dar goalkeeper-ul Robert Mayer nu a văzut pucul, care s-a strecurat printre picioarele sale și a intrat încet în poartă…
Un handicap, dar nu unul de netrecut, Siegenthaler egalând în debutul reprizei secunde.
În primele două reprize, însă, elvețienii au părut ”anesteziați”, jucând parcă în viteza a doua și comițând nepermis de multe erori. J. Peterka a marcat pentru 2-1, iar degringolada din jocul echipei antrenate de Fischer a atins apogeul pe finalul celui de-al doilea mitan, când (deși erau în superioritate) au greșit din nou, nemții au jucat foarte exact pe contraatac, iar golgeterul Nico Sturm nu a iertat, ducând scorul la 3-1 pentru germani.
Avea să fie și rezultatul final al partidei, fiindcă deși în ultima repriză elvețienii s-au exprimat în teren ceva mai aproape de posibilitățile lor, nu s-a mai marcat.
Bucuria victoriei, în variantă germană... (Sursa foto: Captură Youtube)
Dincolo de sincopa neașteptată a câștigătoarei detașate a Grupei B, rămâne performanța elevilor lui Harold Kreis, care ”au tăcut și au făcut”: mai întâi au recuperat handicapul primelor trei meciuri pierdute cu o suită impresionantă de 4 victorii, cu care și-au asigurat prezența în ”sferturi”, apoi reușita extaordinară din meciul cu elvețienii, care i-a propulsat în semifinale, unde vor întâlni reprezentativa SUA (3-0 cu Cehia într-un alt sfert de finală).
Într-un meci electrizant, foarte disputat și de un nivel tehnic ridicat, s-au întâlnit echipele Canadei și Finlandei. O partidă care putea fi și o finală. În cele din urmă s-a impus Canada, care a fost echipa mai bună în acest meci, cu scorul de 4-1. (Finlanda nu a făcut totuși un turneu prea convingător).
Greu de anticipat și rezultatul din ultimul sfert de finală, în care Letonia, care începuse mai slab turneul, a reușit să recupereze, iar acum a eliminat Suedia, pe care a învins-o cu 3-1!
Elveția, eliminată, posibil, din cauza epuizării și a sindromului ”jocului perfect”
Fără a minimaliza cu nimic meritele solidei și convingătoarei echipe a Germaniei, se poate însă vorbi și de sindromul epuizării și al presiunii care apasă pe umerii unei echipe care trebuie să câștige ”tot timpul”, în speță cea cotată drept favorită prin prisma rezultatelor.
Chiar dacă stăpânești jocul la perfecție, până la urmă tot vei da un rateu. Și asta a început să se întâmple tot mai des în cazul echipelor care merg impecabil un sezon sau în grupe și apoi clachează neașteptat în meciurile eliminatorii, care contează, de fapt, cel mai mult.
Foto: captură Youtube
De ce spun ”tot mai des” și că nu e un caz singular?
Să poposim un pic în istoria recentă a NHL. Cei care nu cunosc deja acest lucru vor fi surprinși să afle că, în ultimii zece ani, câștigătoarele Trofeului președintelui (acordat echipei care acumulează cele mai multe puncte în sezonul regulat) nu doar că nu au ajuns în Finala Cupei Stanley, dar au fost eliminate în primele tururi ale fazelor eliminatorii! (Mai exact: în 2013-2014 Boston Bruins au pierdut în turul 2; 2014-2015, NY Rangers – în finala de conferință; în 2015-2016, Washington Capitals – în turul 2; în 2016-2017, Washington Capitals – în turul 2; în 2017-2018, Nashville Predators – în turul 2; în 2018-2019, Tampa Bay Lightning – în turul 1 (acel incredibil 0-4 cu Columbus Blue Jackets); în 2019-2020, Boston Bruins – în turul 2; în 2020-2021, Colorado Avalanche – în turul 2; în 2021-2022, Florida Panthers – în turul 2; în 2022-2023, Boston Bruins – în turul 1 (în fața celor de la Florida Panthers, care vor juca finala, n.n.).
Se remarcă și faptul că Boston Bruins au câștigat de trei ori sezonul regulat, dar în playoff nu au depășit niciodată, în acele ediții, turul al doilea.
Este limpede că, venite după un sezon epuizant, echipele cel mai bine clasate la finalul campionatului nu mai fac față rigorilor play-off-ului. Aproape că devine mai avantajos să-ți economisești forțele, să intri de pe 6-7-8 și să vezi ce faci după aceea. Anul acesta, Florida Panthers ar putea deveni a doua echipă care intră în playoff de pe locul 8 și câștigă Cupa Stanley – în cazul în care se va impune în fața câștigătoarei seriei Vegas Golden Knights – Dallas Stars.
Revenind la Campionatul Mondial, deși meciurile din faza grupelor au fost 7 la număr, și nu 82, ca în sezonul regulat din NHL, principiul rămâne același: după părerea mea, Elveția a căzut victimă în primul rând oboselii acumulate și sindromului ”jocului perfect”.
Rămâne de văzut dacă reprezentativa Statelor Unite ale Americii, singura care nu a pierdut niciun meci la actuala ediție a CM, va reuși să câștige competiția.