Update: În urma rezultatelor din ultima zi a grupelor (Germania – Franța 5-0, Slovacia – Norvegia 4-1, Canada – Cehia 3-1, SUA – Suedia 4-3 – OT, Letonia – Elveția 4-3 – OT, Finlanda – Danemarca 7-1), s-a stabilit programul sferturilor de finală, ce vor avea loc joi:
Elveția – Germania
SUA – Cehia
Canada – Finlanda
Suedia – Letonia
Până acum, la CM de hochei pe gheață, desfășurat în Finlanda și în Letonia, nu se înregistraseră mari surprize, conturându-se, treptat, tabloul unor sferturi de finală din care nu lipseau favoritele: Canada, SUA, Finlanda, Suedia, Elveția, Cehia numărându-se printre ”granzii” care aproape întotdeauna au aspirat la fazele superioare ale competiției și la cucerirea trofeului suprem.
Partidele au fost de un foarte bun nivel tehnic și ar fi de remarcat revirimentul echipei Germaniei, care după trei înfrângeri (despre care scriam că au fost înregistrate la limită și în fața unor echipe cu nume) a reușit trei victorii consecutive, luptându-se, în momentul de față, pentru un loc în ”sferturi” cu Danemarca, apoi bizareria din evoluțiile echipei Kazahstanului, care deși a pierdut la scor mare mai multe întâlniri (0-5 cu Elveția, 1-5 cu Canada, 0-7 cu Letonia), a reușit totuși să învingă reprezentativele Norvegiei (4-3, OT) și Slovaciei (4-3, d.p.), care ar fi părut favorite prin prisma rezultatelor anterioare, precum și faptul că echipele Elveției și a Statelor Unite au înregistrat victorii pe linie, fără prelungiri.
Iată însă că, în actul penultim al fazei grupelor, au avut loc două partide de un dramatism rar întâlnit, rezultatul uneia dintre ele constituind una dintre ”bombele” actualei ediții a CM și intrând categoric și în galeria marilor surprize all-time ale competiției.
Dacă disputa dintre Austria și Ungaria a fost o înfruntare directă între două echipe clasate slab și care nu prea s-au acomodat cu rigorile competiției, însă miza exista și era chiar una mare: rămânerea în primul eșalon valoric (au câștigat în cele din urmă austriecii, după executarea loviturilor de penalitate și după ce maghiarii au condus cu 3-1), meciul dintre Norvegia și Canada părea o confruntare între David și Goliat. Se știe că, deși în general nordicii sunt foarte buni la acest sport (fiind ajutați de cadrul natural și de investițiile masive), mai mereu reprezentativele Danemarcei și ale Norvegiei au fost niște ”Cenușărese” aflate în umbra performerelor numite Finlanda și Suedia; primele echipe de regulă se califică la turneul final, fără a obține însă acolo rezultate cu adevărat notabile.
Tensiunea prelungirilor… (foto: captură Youtube)
La fel ca și în legendă, rezultatul final al partidei a răsturnat toate pronosticurile, Norvegia impunându-se în final cu 3-2 d.p. (se știe că nu te poți pune cu Brazilia la fotbal, cu Norvegia la handbal feminin și cu Canada la hochei pe gheață, echipe mereu dominante, chiar dacă titlurile obținute nu sunt neapărat ”pe linie”).
De remarcat că, în timp ce la canadieni majoritatea jucătorilor evoluează în NHL (de fapt, cu o singură excepție, Adam Fantilli, la Michigan), de partea cealaltă aproape toți componenții echipei norvegiene joacă la echipe de club din Norvegia, Suedia sau Finlanda.
Înainte de o succintă cronică a partidei, să menționăm că, deși norvegienii nu prind sferturile de finală din cauza rezultatelor anterioare mai slabe, iar canadienii vor fi acolo, miza partidei exista: pierzând, canadienii nu știu sigur de pe ce loc vor intra în sferturi, iar orgoliul lor era oricum mare după înfrângerea în partida anterioară, contra Elveției.
Startul meciului a fost alert și a surprins încă de la început echilibrul de forțe din teren, atât fizic cât și tehnico-tactic cele două combatante fiind bine pregătite și dispuse la orice efort în tentativa de a se impune.
Norvegienii au înscris primii, chiar la jumătatea primei reprize, prin Andreas Martinsen, care a finalizat printr-un șut de la distanță o acțiune venită după o intercepție. Apoi au reușit chiar să domine primul mitan.
Pe acest fond, nordicii aveau să-și surprindă din nou adversarii puțin după startul reprizei a doua, când au marcat golul al doilea prin Sondre Olden.
”Cu spatele la zid”, canadienii s-au mobilizat și au mai echilibrat lucrurile, fără a străluci însă. Milan Lucic înscrie golul de care reprezentanții ”frunzei de arțar” aveau nevoie pentru a reintra în meci cam pe la jumătatea primei reprize, însă apoi tabela a rămas neschimbată, în pofida faptului că au mai fost ocazii de ambele părți, iar norvegienii au avut și o superioritate de 5 minute.
Când se părea că scorul final va fi 2-1, cu foarte puțin timp (12 secunde) înainte de sfârșitul celei de-a treia reprize, Lawson Crouse egalează pentru Canada. În prelungiri (overtime) însă nu s-a mai marcat.
…și bucuria victoriei! (foto: captură Youtube)
La loviturile de penalitate, norvegienii au dat dovadă de o mare abilitate și inspirație. Înțelegând că e greu să învingi portarul advers prin șut direct, au reușit să înscrie nu mai puțin de 3 dintre cele 4 șuturi de penalitate fructificate prin același procedeu: dribling prelungit, evitarea portarului și șut în spațiul rămas gol!
Astfel au parafat o victorie neașteptată, dar absolut meritată.
De notat că Norvegia mai înregistrase un singur succes la Mondiale în fața Canadei, în 2000, când a câștigat cu 4-3.