Ajunși cam la jumătatea Campionatului Mondial de Hochei pe gheață, ce se desfășoară în Cehia (încă în faza grupelor), este greu de dat un pronostic privind care va fi câștigătoarea finală.
Canada conduce în Grupa A, dar pare a fi mai puțin sigură pe ea decât de obicei, Cehia, țara-gazdă, intră desigur în calcul, însă mai e mult până la titlu, Suedia are până în prezent un parcurs fără greșeală, dar s-au mai văzut surprize. Să vedem și care va fi evoluția până la final a Elveției, o echipă extrem de puternică, dar și cea a Finlandei.
În general, echipele mari nu au probleme în a se detașa de competitoare la Mondiale, însă ultimele ediții arată că diferențele s-au mai atenuat, cu excepția outsiderelor (cum ar fi, la actuala întrecere, echipele Poloniei și Marii Britanii de exemplu. De notat că și acestea, deși au acumulat doar un punct, respectiv niciunul, au avut perioade de joc în care au demonstrat reale abilități tehnice).
Germania, o echipă care a crescut mult în ultimii ani, a avut evoluții oscilante, la fel ca și Letonia, iar Norvegia, deși pierduse primele trei meciuri, a etalat un hochei foarte ”curat” în meciul cu Danemarca, reușind să se impună în final cu 2-0.
Roger Bader și elevii săi impresionează în dueluri cu adversari mult mai bine cotați
Dar cele mai mari surprize au venit în meciurile Austriei, o echipă care deși nu se află între ”granzii” hocheiului mondial, are o bună tradiție, iar la actuala ediție a făcut furori.
Surclasați surprinzător de Danemarca în primul meci (1-5), elevii antrenorului Roger Bader (în general proveniți din campionatul intern, cu mici excepții, fiind și câțiva jucători care evoluează în Elveția și în NHL) au strâns rândurile și au reușit evoluții de excepție în compania unor echipe mult mai titrate și mai bine cotate decât danezii.
Mai întâi au fost aproape de o surpriză în întâlnirea cu Elveția, pe care au condus-o cu 3-1, dar experiența jucătorilor din Țara Cantoanelor, dublată de (prea) multe ocazii de superioritate pe care le-au oferit austriecii au făcut ca elvețienii să se impună în cele din urmă, dar la limită, cu 6-5.
În partida cu echipa care a cucerit de multe ori competiția, după două reprize tabela arăta 6-1 pentru Canada și Austria părea a repeta dezastrul din meciul inaugural cu Danemarca, mai ales că reprezentanții Frunzei de Arțar au practicat un hochei foarte rapid și eficient. Numai că ceea ce părea a fi o simplă formalitate s-a transformat într-un adevărat thriller și ar fi putut fi chiar (atenție!) cea mai mare revenire din istoria Campionatelor Mondiale de hochei pe gheață.
Nu știu câți ar fi crezut, dar jucătorii austrieci ”le-au plătit cu aceeași monedă” canadienilor, înscriind în repriza a treia nu mai puțin de 5 goluri, fără să primească vreunul! Uluitor, mai ales că la unele dintre ele, în special la ultimul, au ridiculizat practic apărarea mult mai titraților adversari și au trimis partida în prelungiri, scorul fiind de 6-6.
Nu au putut completa revenirea cu o victorie istorică, fiindcă John Tavares, echipierul lui Toronto Maple Leafs, a înscris la puțin timp după startul prelungirilor, aducând victoria Canadei, însă au făcut senzație!

Bucuria jucătorilor după golul ce a adus victoria în meciul cu Finlanda…
Ba chiar au devenit specialiștii revenirilor, până în prezent, la actuala competiție, după întâlnirea cu Finlanda. Conduși destul de rapid cu 0-2, austriecii au strâns din nou rândurile și, practicând un hochei închegat și de calitate, au egalat. Când toată lumea aștepta prelungirile, Benjamin Baumgartner, component al echipei din Berna, a înscris în ultimele momente ale jocului, aducând victoria echipei sale în timp regulamentar, cu 3-2. De notat că, atunci când pucul a intrat în poartă, cronometrul arăta că mai era de jucat… o zecime de secundă! Norocos, dar perfect regulamentar.

… și cea a suporterilor!
Însă jucătorii austrieci și-au construit norocul prin forțe proprii. Au avut o tărie incredibilă, au avut argumente tehnice reale în teren, iar victoria din meciul cu Finlanda i-a eliberat de neșansa pe care la rândul lor au avut-o în meciurile cu elvețienii și cu canadienii.
Per ansamblu, până acum, meciuri foarte atractive, un spectacol demn de Mondiale și o atmosferă electrizantă. Să vedem ce surprize vor mai apărea până la final.
(Sursa fotografiilor: capturi video Youtube)