Fondurile de pensii private din România sunt cei mai mari investitori instituționali autohtoni. Este o calitate care se va consolida în anii următori, având în vedere estimările care sugerează că, pe scenariul actual de contribuții, activele în administrare se vor dubla în următorii 5 ani, ajungând la cca. 60 de miliarde de euro până în 2030.
Creșterea accelerată a activelor fondurile de pensii face ca și pozițiile lor de acționari în companiile listate să fie din ce în ce mai importante, ceea ce le va da posibilitatea să aibă o implicare tot mai importantă în guvernanța emitenților. În aceste context, membrii APAPR au decis ca, urmând practica internațională din țările dezvoltate membre OECD, să adopte un Cod de conduită care să includă setul de principii care stă la baza deciziilor individuale pe care le iau în exercitarea calității fondurilor de pensii ca acționari instituționali.
Setul de principii reiterează faptul că orice decizie a fondurilor de pensii în calitate de acționari pune mai presus de orice interesul participanților la fonduri, prin promovarea reprezentării investitorilor minoritari în Consiliile de administrație, prin susținerea unor structuri de guvernanță bazate pe cele mai înalte standarde etice și profesionale, prin monitorizarea constantă și transparentă a performanței economico-financiare a companiilor în care au investit.
APAPR consideră “Codul de conduită al administratorilor de fonduri de pensii private referitor la implicarea fondurilor de pensii în guvernanța companiilor în care au investit” încă un pas menit să consolideze reputația excelentă pe care sectorul pensiilor private a acumulat-o de la înființare până în prezent. Prin acest demers, APAPR dorește să semnaleze participanților la fondurile de pensii și tuturor partenerilor (companii emitente, acționari, Bursa de Valori de la București, instituții centrale, Autoritatea de Supraveghere Financiară, mass-media) existența unui proces decizional predictibil bazat pe criterii etice și profesionale solide.