Ministerul Energiei a primit aprobarea Comisiei Europene pentru schema de finanțare a contractelor pentru diferență: 3 miliarde de euro pentru proiecte de 5000MW energie solară și eoliană.
Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare. 5000MW energie verde (3000 MW parcuri solare și 2000MW parcuri eoliene) reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României. Prin contractele pentru diferență, în urma unei proceduri competitive publice și transparente, se va fixa prețul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiții pentru următorii 15 ani.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Pentru toți românii, aceste investiții înseamnă un preț mai mic al energiei electrice pe termen mediu și lung, un aer mai curat și o producție mai mare de energie. România a devenit anul trecut, după mulți ani, net exportator de energie. Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic. Mulțumesc întregii echipe care a reușit această victorie pentru România. Este un nou jalon PNRR îndeplinit și, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producției de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiții cu o valoare de peste 15 miliarde EUR în sectorul energetic românesc.”
Cadru juridic oferit de Comisia Europeană facilitează dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon în sectorul energetic, contribuind la reducerea amprentei de carbon a țării și la combaterea schimbărilor climatice.
Totodată, se creează un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei, stimulând astfel investițiile în proiecte de energie verde și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.
Schema de sprijin prevede două runde de licitație, respectiv în 2024 (prima licitație de 2 GW – constând din 1 GW solar și 1 GW eolian) și în 2025 (restul de 3 GW în a doua licitație, cuprinzând 1,5 GW eolian și 1,5 GW solar). Mecanismul va fi finanțat din Fondul de Modernizare, pentru reducerea impactului la consumatori.