În sesiunea plenară din iulie a Comitetului Economic și Social European (CESE), președintele Comitetului, Oliver Röpke, a găzduit o dezbatere cu ministrul maghiar pentru afacerile Uniunii Europene, János Bóka, care a prezentat principalele priorități ale președinției maghiare a Consiliului UE.
Ungaria preia președinția rotativă într-un moment sensibil pentru Europa, un moment de tranziție politică în cadrul instituțiilor și provocări extraordinare pentru Uniune.
În cadrul sesiunii plenare a CESE din 10 iulie, János Bóka, ministrul Ungariei pentru afacerile Uniunii Europene, a subliniat rolul critic pe care Ungaria intenționează să-l joace: „Președinția maghiară a Consiliului din 2024 vine într-o perioadă de crize multiple. Asistăm la război în vecinătatea noastră, la scăderea competitivității europene, la creșterea tensiunilor în relațiile comerciale ale UE, la provocări demografice, la migrație necontrolată și la scăderea perspectivelor pentru fermierii europeni.”
Subliniind faptul că Comitetul are o istorie îndelungată de colaborare bună cu președințiile Consiliului, Oliver Röpke a vorbit despre rolul instituției ca gardian al valorilor europene: „Comitetul nostru se angajează să colaboreze îndeaproape cu președinția maghiară pentru a se asigura că UE ia măsuri cu privire la ceea ce europenii consideră că sunt prioritățile cele mai urgente. Vom fi parteneri de neprețuit, dar și critici deschiși și constructivi. Societatea civilă are o voce puternică și ne vom asigura că este auzită.”
János Bóka a adăugat că adoptarea unui nou acord european de competitivitate a fost o prioritate-cheie pentru președinția maghiară. Aceștia au fost dornici să creeze condițiile pentru o creștere durabilă, să aprofundeze piața internă, să se concentreze pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, să promoveze tranziția ecologică și digitală în parteneriat cu părțile interesate și cu indivizii economici europeni, să încurajeze cooperarea internațională și să asigure stabilitatea și sustenabilitatea locurilor de muncă de bună calitate.
În dezbaterea care a urmat, președintele Grupului Angajatorilor al CESE, Stefano Mallia, a subliniat că „trebuie să creăm condițiile pentru a ne asigura că „măreția” UE nu este doar protejată, ci și lăsată să crească în dreptul mediu de reglementare. Prea multe întreprinderi și prea mulți tineri părăsesc Europa. Trebuie să abordăm problema scăderii competitivității: o comunitate de afaceri sănătoasă este posibilă doar cu o reglementare mai bine concepută.”
Lucie Studničná, președintele Grupului lucrătorilor CESE, a recunoscut că „asistăm, în general, la o creștere a extremismului politic, alimentată de condițiile dificile de viață și de lipsa de oportunități. O Europă presărată cu cozi pentru băncile alimentare și oameni care s-ar putea să nu aibă încălzire în această iarnă, dacă au o casă deloc. O Europă înconjurată de morți care au încercat să ajungă în siguranță acolo, fugind de război și persecuție. Europa, ascunsă în spatele zidurilor, figurativă și reală, nu poate fi „din nou grozavă”.
Vorbind despre prioritatea maghiară a unui nou acord european de competitivitate, Séamus Boland, președintele Grupului organizațiilor societății civile din CESE, a spus că ar fi esențial să echilibrăm competitivitatea și politicile sociale pentru a combate sărăcia: „Provocarea este de a crea un O Uniune care merge înainte, care dezvoltă politici care o consolidează în ceea ce privește tranziția verde și ajustarea socială și care nu lasă pe nimeni în urmă. Europa are valori puternice în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale. „A face Europa mare din nou” înseamnă să ne asigurăm că nu pierdem niciodată acele libertăți.”
Unii membri ai CESE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la poziția Ungariei cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la respectarea statului de drept în UE și la reducerea spațiului pentru societatea civilă din Ungaria.
José Antonio Moreno Díaz a subliniat că, pe baza raportului Ungariei al Comisiei Europene, guvernul ungar maltratează societatea civilă organizată, intimidează societatea civilă, persecută ONG-urile și atacă comunitatea LGBTQ și migranții.
Jan Dirx a spus că a fost dureros să-l vezi pe prim-ministrul ungar în vizită la Moscova și s-a întrebat dacă Președinția maghiară va respecta valorile europene.
Dl Bóka a spus că Președinția maghiară este pe deplin conștientă de responsabilitățile sale și a subscris pe deplin atât la poziția comună a UE cu privire la Ucraina, cât și la statul de drept și la valorile europene.
CESE va contribui cu zece avize exploratorii
Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie 2024, la câteva săptămâni după alegerile europene. Acesta va conduce Uniunea timp de șase luni, până la 31 decembrie 2024, și va juca un rol-cheie în finalizarea lucrărilor privind noul cadru politic al UE 2024-2029.
Președinția maghiară a contactat deja CESE și a solicitat zece avize exploratorii. Avizele „explorative” sunt elaborate de CESE chiar înainte ca Comisia să-și elaboreze propunerile. Acest lucru permite diferitelor componente ale societății civile organizate reprezentate în cadrul CESE să exprime așteptările, preocupările și nevoile părților interesate de la bază.
1) Pregătirea drumului către aderarea la UE pentru Balcanii de Vest
2) Ce politici UE sunt necesare pentru ca întreprinderile/întreprinderile să devină competitive într-un mod echitabil, durabil, mai puternic și mai rezistent pentru a realiza Pactul verde european
3) AI de uz general: cale de urmat după Legea AI
4) Promovarea sistemelor alimentare durabile și rezistente în perioadele de criză în creștere
5) Asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea personală bazat pe nevoi pentru toți: Cum pot susține condițiile de muncă flexibile adecvate solidaritatea intergenerațională și împuternicirea femeilor