Expoziția internațională a lanțului de aprovizionare din China (CISCE) s-a deschis recent la Beijing. La prima expoziție la nivel național destinată lanțului de aprovizionare au fost prezente peste 500 de firme din 55 țări, care au participat la cinci segmente: autovehicule inteligente, agricultură ecologică, energie curată, tehnologie digitală și viață sănătoasă, cu ultimele tehnologii, produse și servicii noi.
Analiștii consideră că în contextul în care globalizarea se deplasează cu frâna trasă și lanțul de aprovizionare este afectat, organizarea CISCE cu tema „Interconectarea lumii pentru un viitor comun” are o semnificație pozitivă, iar conceptul Chinei de a menține lanțurile globale de aprovizionare a rezonat cu comunitatea industrială și comercială pe plan mondial. Chen Jialiang, vicepreședintele companiei FedEx, a spus că inițiativele Chinei de a construi în comun lanțuri de aprovizionare sigure, stabile, eficiente, deschise și inclusive „este în concordanță cu direcția de dezvoltare și întărește încrederea în investițiile și dezvoltarea Chinei pe termen lung”.
Faptul că întreprinderile europene și americane au ales China dovedește importanța în asigurarea funcționării lanțurilor de aprovizionare. Potrivit „Raportului de Promovare a Lanțurilor de Aprovizionare” dat publicității la CISCE, China oferă piața enormă, sectoare complete, grad ridicat de deschidere și inovare continuă a lanțurilor globale de aprovizionare.
În următorii cinci ani, volumul importurilor și exporturilor de bunuri și servicii din China este de așteptat să totalizeze 32 trilioane dolari și respectiv 5 trilioane dolari, menținându-și poziția ca a doua cea mai mare piață de consum din lume. Fiind țara cu cele mai complete categorii industriale și facilități, scara de producție a Chinei s-a clasat pe primul loc în lume timp de 13 ani consecutivi, iar poziția centrală a lanțului global de producție și aprovizionare a fost evidențiată continuu. Potrivit lui Song Gang, vicepreședintele Tesla, „succesul Tesla în China este mai mult despre succesul lanțului de aprovizionare al țării”.
În contextul unui mediu internațional complex, reziliența economiei Chinei și atitudinea fermă de deschidere și îmbunătățirea mediului de afaceri oferă mai multe variante investițiilor străine. În primele trei trimestre ale acestui an, PIB-ul Chinei a crescut cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind „locomotiva” lumii. Potrivit ultimului raport al Consiliului pentru Promovarea Comerțului Internațional, peste 80% dintre întreprinderile străine sunt „mai mult decât mulțumite” de mediul de afaceri din China, în timp ce 70% din structura lanțului industrial din China tinde să „rămână stabilă”. Reuters a subliniat recent că „China este încă o opțiune atractivă pentru companiile străine”. Bloomberg a raportat, de asemenea, că, în fața creșterii incertitudinii economice globale și a slăbirii cererii consumatorilor, multe companii întâmpină dificultăți în găsirea unei alternative la „centrele de producție” ale Chinei. În condițiile în care redresarea economiei globale se confruntă cu dificultăți, CISCE scoate în evidență necesitatea consolidării lanțurilor de aprovizionare globale cu noi soluții și a parteneriatelor.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV