Pe măsură ce se apropie a șasea ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China, mai multe companii transnaționale sunt pregătite să participe cu ultimele rezultate inovatoare. „Perspectivele promițătoare și oportunitățile infinite pe care le oferă economia Chinei, ne dau tot mai mult încrederea și determinarea de a rămâne și dezvolta afacerile în China”, a declarat un responsabil al unei firme farmaceutice franceze.
Viziunile companiilor finanțate din străinătate au fost confirmate încă o dată în datele economice naționale din primele trei trimestre ale anului 2023, prezentate zilele trecute de autoritățile chineze. Datele statistice arată că în primele trei trimestre, PIB-ul Chinei a fost de 91.302,7 miliarde de yuani, în creștere cu 5,2% față de aceeași perioadă din anul precedent, iar rata de creștere este mai mare față de cea din principalele entități economice dezvoltate din lume.
Mai mulți analisți au declarat pentru China Media Group că în prezent China este în continuare locomotiva de relansare și creștere a economiei mondiale. Odată cu revenirea puternică a economiei chineze, recuperarea consumului este cel mai important aspect remarcabil. În primele trei trimestre din 2023, valoarea vânzărilor cu amănuntul a produselor de larg consum din China a fost de 34.210,7 miliarde de yuani, în creștere cu 6,8% față de perioada similară din 2022. Cheltuielile de consum au avut o contribuție de 83,2% la creșterea economiei naționale, ajutând PIB-ul național să crească cu 4,4 procente.
Pentru investitorii străini, aceste cifre sugerează șanse uriașe pe piața chineză. În 2023, directorii mai multor companii transnaționale, precum Tesla, JPMorgan Chase, Apple, Qualcomm au efectuat vizite în China și au susținut la unison că nu pot ignora piața chineză și că vor continua să crească investiții aici. Un studiu realizat de PwC arată că marea majoritate a companiilor transnaționale care au afaceri în China, sunt optimiste față de perspectiva pieței locale. Mărimea pieței, creșterea economică și aprecierea consumatorilor sunt primii trei factori care atrag companiile transnaționale să investească în China.
Presa occidentală a promovat frecvent așa-numita retragere a capitalului străin din China, pentru a reduce așteptările investitorilor și a falsifica o recesiune a economiei Chinei. Numai că unele aspecte arată chiar opusul, iar numărul investitorilor străini din China este în creștere, cu profituri considerabile și o structură a investițiilor perfecționată. Datele Ministerului Comerțului din primele opt luni ale anului curent demonstrează că s-au înființat 33.154 noi companii cu capital străin, în creștere cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea capitalului străin valorificat real în sectorul manufacturier de înalte tehnologii a avut o creștere de 19,7% față de aceeași perioadă a anului 2022, iar în sectorul serviciilor de cercetare și proiectare este de 57,1%.
Pe lângă piața de consum, lanțurile mondiale de aprovizionare devin mai sigure datorită comerțului exterior al Chinei, mai ales cele cu țările legate de inițiativa „O centură, un drum”. În primele trei trimestre ale anului curent, pe fondul unei neperformanțe economice globale, volumul comerțului exterior dintre China și țările amintite a avut o creștere de 3,1%, fiind o pondere de 46,5% din volumul exterior chinez din acea perioadă. În cadrul Conferinței Antreprenorilor „O centură, un drum” din Beijing, câteva sute de companii au semnat contracte în valoare de 97,2 miliarde de dolari. Unul dintre cele mai discutate subiecte ale evenimentului a fost sectorul de manufactură inteligentă chineză, iar contractele încheiate cu acest prilej vor contribui la creșterea economică și stimularea angajării în producție din țările respective. China a mai anunțat că va anula complet restricțiile asupra admiterii investițiilor străine la sectorul manufacturier, un nou semnal de a promova deschiderea către exterior.
A 134-a ediție a Târgului de Importuri și Exporturi din China cu participarea a peste 200 țări și regiuni din lume este în plină desfășurare, în timp ce peste 3.400 companii din 128 țări și regiuni și-au anunțat prezența la cea de-a 6-a ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China (CIIE). China este o piață plină de vitalitate, este ca un magnet pentru investitori și are o dezvoltare de calitate, fapt ce este un răspuns puternic la vocile care doresc decăderea economică a Chinei.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV