Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti–Ilfov (ADRBI) a organizat în data de 11 aprilie în colaborare cu Institutul European din România (IER) conferinţa „Priorități și provocări în politica de coeziune post 2020 – Dialoguri cu factorii implicați în dezvoltarea regională”. La conferinţă au participat reprezentanţi ai unor instituţii din România şi din străinătate cu responsabilităţi în domeniul dezvoltării regionale şi a finanţărilor europene. Cu această ocazie au fost aduse în prim plan problemele actuale ale politicii de coeziune.
Dl. Gabriel Friptu, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene, a prezentat câteva aspecte importante din procesul de negociere pentru stabilirea Cadrului Fianciar 2021-2027. Pentru Regiunea București-Ilfov, care este incadrată în categoria “regiune mai dezvoltată” se previzionează scăderea ratei de cofinanțare din partea UE de la 80% la 40% iar pentru “regiunile mai puţin dezvoltate” de la 85% la 70%.In general, Comisia Europeană propune modificarea regulei de la “n+3” la „n+2” și neeligibiliatea TVA-ului, cu excepția operațiunilor care au o valoare mai mică de 5 milioane Euro. De asemenea se propune un mecanism de monitorizare pentru îndeplinirea condițiilor EX-ANTE, instrument care va crește responsabilitatea guvernelor în asumarea planurilor inițiale pentru evitarea blocajelor financiare. Sub Președinția României, eforturile de negociere au permis realizarea consensului pentru șase din cele opt obiective tematice ale programului viitor, activități care vor fi continuate și cu prilejul evenimentului din 25 iunie, când Consiliul de Afaceri Generale pentru Politica de Coeziune se intruneşte la Sibiu.
Dna Claudia Ionescu –Şef al Departamentului de Promovare Regională şi Investiţii din cadrul ADRBI a subliniat faptul că aceste întâlniri sunt oportune pentru constituirea viitoarelor parteneriate între factorii implicați in dezvoltarea regională în vederea implementării unor proiecte cu impact pozitiv asupra vieţii cetăţenilor europeni.
Primul panel “Provocări și priorități în politica de coeziune post 2020” moderat de Razvan Roceanu, Realizator emisiuni, Radio Romania FM, a fost deschis de prezentarea invitatutului special dl. Ossi Savolainen, reprezentant al regiunii Helsinki Uusimaa din Finlanda, țara care va prelua de la România mandatul Președinției Comisiei Europene. „Este foarte important ca politica de coeziune să continue în perioada următoare de finanțare și să acopere toate regiunile europene” a declarat domnia sa. Acesta a subliniat că Politica de coeziune are nevoie să se concentreze pe valoarea adăugată din partea regiunilor, iar principiul subsidiarității și guvernanța pe mai multe nivele permite specializarea inteligentă, inovarea în ecosistemele regionale și dezvoltarea programelor maritime transfrontaliere, puncte forte ale regiunii Helsinki Uusimaa.
Dna Milena Karadjova, Lector, New Bulgarian University, Sofia a prezentat modul cum in Bulgaria a fost rezolvată problema creşterii eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale construite în perioada comunistă. Rezolvarea acestei probleme a condus la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor un obiectiv important al autorităţilor publice bulgare.
Dna Daniela Constantin – Preşedinte, Asociaţia Română de Ştiinţe Regionale (ARSR) a subliniat importanţa valorificării soluţiilor propuse in cadrul Strategiilor de Specializare Inteligentă (RIS3), strategii pe care regiunile de dezvoltare sunt obligate să le elaboreze in vederea fundamentării domeniilor de investitii care vor conduce la creşterea competitivităţii economice în Europa. Totodată domnia sa a prezentat activitatea Asociaţiei Române de Ştiinţe Regionale.
Dl. Gabriel Pascariu, Preşedinte al Asociaţie Profesionale a Urbaniştilor din România a menţionat că in Uniunea Europeană, coeziunea trebuie văzută dincolo de cifre ca o stare culturală care contribuie la sentimentul de stabilitate şi apartenentă a fiecărui cetaţean. De asemenea este important să fie analizate discrepanţele de dezvoltare existente intraregionale si interregionale din România.
Dna Simona Curpăn – Expert ADRBI a prezentat principalele modificări prevăzute in propunerile de Regulamente pentru cadrul financiar 2021-2027 subliniind că acestea vor conduce la creşterea responsabilităţii entităţilor beneficiare.
În cadrul dezbaterii dl Pescariu a menţionat că regiunile de capitală absorb resursele din zonele limitrofe: resurse umane, financiare, economice conducând la necesitatea planificării unei dezvoltări a zonei metropolitane.
Al doilea panel a fost deschis de dna. Lili Gancheva – Director executiv, Asociaţia Euroregiunii Danubius Ruse-Giurgiu. Prezentarea domniei sale a cuprins descrierea proiectelor care au fost dezvoltate şi implementate de această asociaţie. Proiectele dezvoltate de asociaţie au avut ca rezultat dezvoltarea regiunii Ruse-Giurgiu si a condus la imbogăţirea viaţii culturale a cetăţenilor din localităţile partenere.
Dna Nuria Fornés Sayas, Ofiţer de Proiect, Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare Regională (EURADA) a prezentat asociaţia şi proiectele acesteia şi a menţionat propunerile elaborate de EURADA în vederea simplificării birocraţiei europene. Eurada este o voce importantă a agenţiilor de dezvoltare din Uniunea Europeană.
Dna Claudia Ionescu, Şef Departament din cadrul ADRBI a prezentat situaţia implementării POR 2014-2020, din care a rezultat că rata absorbţiei în regiunea Bucureşti-Ilfov este superioară ratei de absorbţie a programului la nivel naţional care este de 12,78%.
Dna Eliza Vaş, Expert Institutul European din România, Vicepreşedinte Asociaţia Young Initiative a prezentat activitatea Asociaţiei Young Initiative si rezultatele proiectelor implementate.
Dna Dana Ionescu, Specialist Principal, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a prezentat activităţile BERD în România accentuând faptul că expertii băncii asigură şi asistenţă tehnică pentru pregătirea şi implementarea proiectelor majore de apă canal şi green city.
Dna Aura Gagu, Șef Serviciu Direcția Finanțări și Investiții Financiare, CEC Bank a prezentat activitatea CEC şi principalele instrumente financiare care vin pentru a sustine investitiile IMM-urilor româneşti.
Partenerii media: Euractiv si Radio Romania Bucuresti FM.