Joi, 20 iunie, întreprinzătorii italieni care alcătuiesc Patronatul Confindustria Romania s-au reunit pentru a discuta pe o temă deosebit de sensibilă și importantă pentru mediul de afaceri.
O întâlnire diferită de obișnuitele conferințe tematice unde se discută multă teorie și filosofie, deoarece în acest caz am asistat la o desfășurare a lucrărilor într-o direcție operativă. Deja din discursul de deschidere al Președintelui Confindustria Romania, Giovanni Villabruna, direcția lucrărilor a fost clară, conștientizarea problemei, intoleranța la 360 grade față de fenomenul corupției și propunerea unor soluții imediate de combatere.
„Cuvântul corupție derivă din verbul latinesc “rumpere” (a rupe), așadar în momentul în care se realizează o astfel de acțiune, ceva se rupe. Un acord, un act de încredere, o lege. Corupția “rupe” credibilitatea unei țări, imaginea țării în interiorul său dar și în exterior se deteriorează, investițiile directe în acea națiune diminuează inevitabil”, a declarat Președintele Villabruna.
Direct a fost și discursul lui Filippo Di Benedetto, reprezentantul procurorului general de la Procuratura Generală din Florența, care a dorit să sensibilizeze publicul cu privire la importanța adoptării unor acțiuni decisive de combatere a corupției. Un apel la acțiuni simple, poate chiar banale, adesea utilizate pentru combaterea unor delicte foarte grave, cum ar fi pedofilia, deci mai multă practică și mai puțină teorie, mai puține statistici și mai multe acțiuni concrete. Cel mai important instrument de combatere a corupției în viziunea sa îl reprezintă o magistratură independentă de puterea politică. Doar o magistratură independentă poate proteja interesele tuturor cetățenilor. Tot Di Benedetto a mai precizat faptul că acolo unde există corupție se creează teren fertil pentru apariția fenomenului extrem al criminalității organizate.
Un discurs deosebit de cuprinzător a fost cel al ES, Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, sensibilizând mai ales întreprinzătorii, amintindu-le acestora că fenomenul corupției nu se manifestă doar în raporturile cu publicul ci și în cadrul raporturilor dintre societăți private, iar Ambasadorul a oferit exemple concrete, astfel încât și în timpul cinei de networking, între întreprinzătorii prezenți a luat naștere un dialog constructiv și responsabil cu privire la necesitatea de a nu subestima acest mesaj și, prin urmare, de a avea o viziune și o abordare neechivocă față de fenomenul corupției. „Corupția nu este interpretabilă, este o problemă socială care trebuie percepută de toți în același fel”, a adăugat Președintele Confindustria Romania.
Intervențiile Secretarului de stat, Tudor Buzatu, a Procurorului DNA, Elena Hach și ale Directorului Agenției Naționale Anticorupție din Italia, Filippo Romano s-au axat pe cadrul normativ / legislativ precum și pe procedurile adoptate în Italia, în România, dar și în întreaga Europă.
Expertul RINA Romania, Cosmin Theohari și Avocatul Pasquale Silvestro de la Tonucci&Partners au completat lucrările Legal Summit, expunând aspecte de conformitate și prevenire, elemente de bază și strategice, care pot fi adoptate în România în vederea protejării activității antreprenoriale ale asociaților, care de astfel au fost destinatarii direcți ai lucrărilor acestui important Legal Summit.
Pentru a demonstra abordarea lucidă și pragmatică a acestui Legal Summit 2019, Președintele Confindustria România, Giovanni Villabruna, l-a citat pe unul dintre cei mai iubiți președinți ai Republicii Italiene, Sandro Pertini: „Dacă să te adaptezi înseamnă să furi, eu nu vreau mă adaptez!”
Printre invitații de seama prezenți la Adunarea Generală Confindustria Romania s-a numărat și Președintele UGIR, George Păunescu.
Este dezastru ce a ajuns tara asta, noi nu ne mai putem guverna singuri tara, aceasta este realitatea.