Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, subliniază importanța conformării companiilor din România la noile reglementări privind actualizarea codurilor CAEN, evidențiind impactul direct al acestor modificări asupra activității economice și necesitatea unei consultanțe juridice specializate pentru evitarea blocajelor operaționale.
Anul 2025 a debutat cu o schimbare semnificativă pentru companiile din România, respectiv intrarea în vigoare a versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN Rev. 3). Scopul implementării acestei schimbări constă în alinierea cu standardele europene și adaptarea la un mediu economic și de afaceri dinamic. Schimbarea legislativă impune tuturor firmelor din România, inclusiv persoanelor fizice, să efectueze o actualizare CAEN și să înregistreze mențiuni ONRC corespunzătoare la Registrul Comerțului, pentru a se conforma cu noile prevederi legale în materie de societăți. Recent, prin Hotărârea de Guvern nr. 284/2025 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării Activităților din Economia Națională – CAEN s-a impus un termen limită de 18 luni de la data intrării în vigoare a ultimii versiuni pentru actualizare CAEN. Prezentul articol analizează modificările aduse legislației, industriile afectate, impactul amânării recodificării CAEN asupra firmelor, evidențiind restricționarea înregistrării modificărilor pentru o societate comercială la Registrul Comerțului, oferind soluții pentru conformarea la noua versiune CAEN Rev. 3.
Principalele modificări aduse de CAEN Rev. 3 și impactul asupra firmelor
Analizând Clasificarea Activităților din Economia Națională anterioară (CAEN Rev. 2) și cea actuală (CAEN Rev. 3), noua reglementare reflectă mai bine evoluția mediului de afaceri, în special în ceea ce privește noile domenii de activitate. O bună parte de coduri CAEN au fost detaliate, agregate sau recodificate. Detalierea codurilor CAEN constă în divizarea unui cod CAEN în alte coduri noi care să reflecte în mod specific tipul de activitate desfășurată. Agregarea constă în comasarea mai multor coduri într-unul singur, iar recodificarea are drept scop atribuirea unui alt număr de cod CAEN, domeniul de activitate rămânând același. Procedura de actualizare coduri CAEN trebuie tratată cu seriozitate, întrucât în măsura în care nu este respectată, firmele pot întâmpina blocaje operaționale. Fără a face actualizare CAEN, companiile nu pot înregistra mențiuni ONRC pentru efectuarea unor schimbări esențiale, precum prelungire de valabilitate a sediului social, schimbarea obiectului de activitate, transferarea părților sociale etc. Noile reglementări legislative încurajează antreprenorii să opteze pentru deschidere firme, întrucât codurile CAEN actuale favorizează desfășurarea unei game mai variate de activități economice.
Industrii afectate de noile modificări CAEN: cine trebuie să acorde atenție sporită?
Noile reglementări afectează diferite domenii de activitate ale companiilor, implicând atât sectoare de actualitate, cât și sectoare tradiționale. Astfel, una dintre industriile afectate este reprezentată de comerț. Numeroase coduri CAEN aferente domeniului de comerț au fost detaliate în coduri mult mai specifice.
Spre exemplu, codul CAEN 4791 – “Intermedieri în comerțul cu amănuntul nespecializat” a fost detaliat în: CAEN 4711 – Comerț cu amănuntul nespecializat, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun; CAEN 4722 – Comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne; CAEN 4740 – Comerț cu amănuntul al echipamentului informatic și de telecomunicații; CAEN 4751 – Comerț cu amănuntul al textilelor; CAEN 4754 – Comerț cu amănuntul al articolelor și aparatelor electrocasnice; CAEN 4773 – Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice; CAEN 4775 – Comerț cu amănuntul al produselor cosmetice și de parfumerie; CAEN 4777 – Comerț cu amănuntul al ceasurilor și bijuteriilor; CAEN 4782 – Comerț cu amănuntul al pieselor și accesoriilor pentru autovehicule; CAEN 4783 – Comerț cu amănuntul al motocicletelor; comerț cu amănuntul al pieselor și accesoriilor pentru motociclete; CAEN 4791 – Intermedieri în comerțul cu amănuntul nespecializat.
Un alt domeniu afectat de noile schimbări legislative este reprezentat de industria IT, respectiv telecomunicații, activități de programare și de consultanță în tehnologia informației. Un astfel de exemplu constă în codurile CAEN 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației și CAEN 6203 – Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul. Acestea au fost reunite într-un singur cod, respectiv CAEN 6220 – Activități de consultanță în tehnologia informației și de management (gestiune și exploatare) al mijloacelor de calcul.
Și industria de tranzacții imobiliare a suferit schimbări, prin recodificare: codul CAEN 4110 – “Dezvoltare (promovare) imobiliară” s-a transformat în CAEN 6812, păstrându-și denumirea. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat cod CAEN care să asigure conformitatea cu noile cerințe legislative și să faciliteze procesul de actualizare coduri CAEN. Un avocat drept comercial poate oferi și alte servicii de drept comercial, precum deschidere firme sau înregistrare a oricăror mențiuni ONRC.
Cum te poate ajuta un avocat în vederea conformării cu noua clasificare CAEN?
Hotărârea de Guvern nr. 284/2025 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării Activităților din Economia Națională – CAEN stabilește o perioadă de implementare de 18 luni, care curge de la data intrării în vigoare a noii versiuni. Până la finalul acestei perioade, sunt acceptate atât versiunea precedentă, cât și cea actualizată. Cu toate acestea, companiile nu pot înregistra alte mențiuni ONRC, întrucât nu au efectuat demersurile de actualizare coduri CAEN din actul constitutiv.
„Adaptarea la noile coduri CAEN nu este doar o cerință legală, ci și un pas strategic pentru orice afacere. Ignorarea termenului de conformare poate bloca dezvoltarea companiei, iar acest risc poate fi evitat prin consultanță juridică adecvată.”, a declarat Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
În concluzie, este esențial ca orice societate comercială să își actualizeze codurile CAEN pentru a evita riscurile legale și pentru a asigura continuitatea desfășurării activității economice. Perioada de 18 luni impusă de Hotărârea de Guvern nr. 284/2025 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării Activităților din Economia Națională – CAEN este un termen limită în care o societate comercială poate actualiza obiectul de activitate.