Secretarul de stat american, Antony Blinken, a lansat pe portalul Departamentului de Stat o declarație, în care se arată că vor fi impuse restricții de vize unor oficiali chinezi, sub pretextul protecției drepturilor omului. „SUA sunt angajate în protejarea drepturilor omului din diferite colțuri ale lumii și vor impulsiona, prin mijloacele diplomatice și economice, aplicarea sistemului de revendicare a responsabilității”, a susținut Blinken.
Ironic este faptul că, înainte cu o zi de lansarea acestei declarații, la data de 20 Martie a.c., a fost marcat cel de-al 19-lea an de la Războiul din Irak. Până în prezent, SUA nu au furnizat niciun argument convingător pentru declanșarea acestui război, soldat cu moartea a aproape 200.000 de civili. „Forțele americane au omorât cetățenii irakieni și au încălcat grav dreptul internațional! Partea americană a folosit numeroase bombe cu fosfor alb și uraniu sărăcit, care au dus la catastrofe ecologice și afectarea gravă a sănătății irakienilor, la creșterea considerabilă a numărului de nou-născuți cu malformaţii, a numărului de pacienți cu forme de cancer”, se arată în denunțurile irakiene, prea multe pentru a fi citate.
În cadrul celei de-a 49-a conferințe a Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, desfășurate în aceste zile, reprezentanții mai multor state au condamnat violarea sistematică și de durată a drepturilor nativilor americani, solicitând administrației de la Washington să efectueze investigații și să identifice vinovații.
În ceea ce privește situația drepturilor omului din China, poporul chinez este cel mai îndreptățit să aibă dreptul la replică. De la salvarea, cu orice preț, a pacienților infectați cu COVID-19, asigurarea sănătății și securității vieții fiecărui cetățean, până la eradicarea sărăciei absolute a tuturor chinezilor, Partidul Comunist Chinez a susținut permanent o politică centrată pe oameni. Conform unui sondaj de opinie făcut de Grupul Ipsos din Franța, în 2020 China a înregistrat cel mai ridicat indice al fericirii poporului, 93% dintre respondenții chinezi declarându-se fericiți.
Trebuie reținut că, în urmă cu o săptămână, președintele Joe Biden a reafirmat că SUA nu urmăresc un nou Război Rece cu China, că nu încearcă să schimbe sistemul Chinei, că nu se opun Chinei prin consolidarea alianțelor, că nu sprijină „independența Taiwanului” și nu doresc să intre în conflict cu China. La rândul său, președintele Xi Jinping a afirmat că pune accent pe aceste declarații ale președintelui Biden, arătând că motivul pentru care relațiile bilaterale au intrat în actuala situație ține de anumiți responsabili americani care nu au pus în aplicare consensul realizat de cei doi, nici declarațiile pozitive ale președintelui Biden. Ca atare, declarația lui Antony Blinken contravine consensurilor stabilite de cei doi lideri de stat și angajamentelor președintelui Biden. În aceste condiții, este greu de explicat pentru ce oficialii americani nu își respectă, încă odată, cuvântul.
Articol realizat de Radio China International și CCTV