Biden, Macron, Modi, prințul Charles, Johnson, Sanchez, Sassou-Nguesso… o pleiadă de lideri și reprezentanți ai țărilor au venit la Glasgow, unde are loc cea mai importantă conferință climatică de la Acordul de la Paris din 2015, pentru a-și exprima îngrijorarea faţă de «dezastrul» climatic spre care se îndreaptă planeta noastră. Plenara COP26 s-a deschis luni după-amiază cu un discurs al primului ministru britanic Boris Johnson, până la urmă gazda conferinței. Corespondenții de presă spun că el a rostit un discurs realmente alarmist. ”Un eșec al negocierilor acum, a avertizat el, va declanșa o furie necontrolabilă… Omenirea a tras prea multă vreme de timp. Suntem cu un minut înaintea miezului nopții pe orologiul apocalipsei, trebuie să acționăm acum”, a lansat de la tribuna conferinței șeful guvernului britanic.
”Adresez scuze pentru că Statele Unite s-au retras din Acordul climatic de la Paris și suntem în întârziere”, a lansat președintele Joe Biden. Dar, în condițiile actualei catastrofe în curs de agravare, președintele american vede ”o oportunitate de dezvoltare nu doar pentru Statele Unite, ci pentru toți” , prin investiții, crearea de noi locuri de muncă în construcția de automobile electrice, energiile curate sau, mai ales, în agricultură. Președintele Biden a promis ”acțiune și nu vorbe… Statele Unite nu au revenit pentru a se așeza la masa discuțiilor, ci sper să devină un exemplu”… El vizează emisii de carbon zero până cel mai târziu în 2050 și cheamă sectorul privat și băncile să se mobilizeze pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice. ”Glasgow, a spus președintele american, trebuie să fie punctul de plecare al unui deceniu ambițios”.
Urgența trecerii reale la acțiune s-a aflat și în centrul mesajelor lui Emmanuel Macron. El crede că acest COP26 poate încă să fie un succes. Cheia, în opinia sa, ”este ca cei mai mari producători de gaze cu efect de seră să devină mai ambițioși în săptămânile cât va dura conferința și să-i invite pe toți ceilalți la ”ambiție, solidaritate și încredere… Succesul este la mâna noastră, dacă ne mobilizăm, dacă decidem și acționăm”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relevă corespondenţii de presă aflați la Glasgow, a găsit, se pare, cuvintele cu cel mai mare impact asupra celor veniți la conferință. El a chemat la ”salvarea umanității” de catastrofele ce se anunță în viitor. ”Este timpul să spunem «Destul!»…Destul cu brutalizarea biodiversității, să încetăm a ne mai ucide noi înșine cu carbon. Destul cu tratarea naturii ca o toaletă. Destul cu arderea pădurilor și forarea și extragerea tot mai profundă… Ne săpăm propriile morminte”, a pledat pe un ton alarmant Antonio Guterres.
Premierul Indiei, Narendra Modi, mult aşteptat să-și expună poziția în calitate de țară mare producătoare de poluare, a anunțat că țara sa și-a fixat drept obiectiv să ajungă la neutralitatea carbon în 2070. Gigantul asiatic promite de asemenea să-și multiplice capacitățile energetice nonfosile de la 50 gigawaţi la 500 gigawaţi până în 2030 și să asigure până la aceeași dată 50% din necesarul de energie din surse regenerabile. ”Până în 2030”, a dat asigurări Narendra Modi, ”India va reduce intensitatea carbon în economia sa cu 45%”, cifră mult superioară promisiunilor anterioare.
In privinta taierii padurilor tarile Europei Occidentale sunt asigurate:
nu vor mai taia paduri pentru ca agricultura extensiva din ultimii 200 de ani a dus deja la deforestarea Europei.
O simpla privire aruncata pe Google Maps si observam ca zonele de campie si deal din Europa sunt defrisate si transformate in terenuri arabile, iar padurile care mai exista pe ici pe colo sunt doar in zonele muntoase.
Ecologie in sens occidental inseamna ca Brazilia, Africa, Indochina, India etc. sa nu mai taie paduri, dar in nici un caz nu inseamna ca Europa sa se reimpadureasca.