Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Corpul de Control al ministrului de Interne propune cercetarea chestorului de poliție Adrian Glugă, inspectorul-șef al IPJ Constanța, și a altor șefi de poliție de pe litoral, a anunțat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, luni, într-o conferință în care a prezentat concluziile verificărilor.
Cătălin Predoiu a prezentat concluziile Corpului de control după accidentul de la 2 Mai:
- La data de 18 august 2023, ora 21:40, numitul făptuitor, aflat la volanul unui autoturism, a fost oprit în trafic în municipiul Constanța de către un comisar-șef de Poliție, șeful Serviciului Rutier Constanța. Raportul Corpului de control constată și susține că la acest moment au fost încălcate norme care stabilesc că trebuia aplicată sancțiunea contravențională pentru lipsa semnului distinctiv de începător a conducătorului auto, având în vedere că șoferul avea o vechime mai mică de 1 an de la dobândirea permisului. De asemenea, au fost încălcate prevederi legale care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.
- La data de 19 august 2023, la orele 00:40, s-a recepționat un apel SNUAU 112, apel în care se făceau mențiuni cu privire la modalitatea neobișnuită în care el a condus autovehiculul pe drumurile publice. Din două declarații menționate în raportul Corpului de control rezultând că mențiunile au fost legate de presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice, dar ulterior și presupus consum de droguri. Deci asta a semnalat cetățeanul care a apelat 112.
- Apelul a fost gestionat de către operatorul 112 Constanța, un agent-șef de Poliție, și de dispecerul Poliției Municipiului Mangalia, agent-șef adjunct de Poliție. La acest moment operativ, au fost încălcate proceduri de sistem care stabilesc activități ce se vor întreprinde de către personalul Poliției pentru preluare, dispecerizare și intervenție la evenimente semnalate prin SNUAU 112, precum și modalitatea de selecție și conduită a personalului cu atribuții în context, constând în faptul că după preluarea apelului de urgență nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obținute de la apelant, nu au completat toate câmpurile fișei de caz 112 și nici datele necesare privind soluționarea evenimentului, nu au raportat evenimentul conducerii.
- Mai departe, la data de 19 august, la orele 2:35, a fost depistat în trafic auto, dat în consemn. Un agent de poliție în timp ce se deplasa cu autospeciala în care se mai aflau un plutonier, precum și patrula compusă dintr-un agent principal de Poliție și un plutonier adjutant, în localitatea Vama Veche, a depistat autoturismul rubricat cu numărul de înmatriculare comunicat prin dispecerat.
- La acest moment procedural, conform raportului Corpului de control, agentul de poliție a încălat prevederi legale prin aceea că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare autoverificat, a încălcat prevederi legale întrucât, cu ocazia depistării și opririi în trafic a vehiculului, nu a pornit de îndată dispozitivul audio-video de tip body worn camera, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemia.
- De asemenea, prevederi privind o procedură de sistem, în sensul că în situația în care șoferul nu a putut fi supus, din orice motiv, testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, erau obligați să îl conducă la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.
- (…) În ceea ce privește concluziile raportului cu privire la modul de intervenție al efectivelor de Poliție la evenimentul analizat, s-a stabilit că acesta a fost caracterizat de o serie de încălcări succesive ale normelor incidente domeniului constatării și sancționării faptelor de natură contravențională circumscrise siguranței rutiere, al constatării infracțiunilor și întocmirii actelor procedurale aferente, pe fondul pregătirii profesionale precare și al lipsei de experiență, or nerespectării cu bună știință a obligațiilor ce le reveneau polițiștilor.
- Raportul propune următoarele măsuri: declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege, conform prevederilor (…), față de inspectorul-șef de Poliție Județeană Constanța; inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române va analiza și dispune cu privire la declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege, conform prevederilor din Legea privind statutul polițiștilor, pentru mai mulți lucrători de Poliție, un comisar-șef de Poliție, un adjunct al șefului IPJ Constanța, un comisar-șef de Poliție, șeful Serviciului Rutier din IPJ Constanța, comisar de poliție șeful Poliției Municipiului Mangalia, agent de poliție operator 112 în cadrul Biroului Centrului Operațional IPJ Constanța (…).