Un nou val de contaminări și decese cauzate de coronavirus lovește în aceste zile Europa. În mai multe țări se înregistrează un număr record de contaminați zilnic, determinând impunerea de blocări parțiale sau chiar ample și recurgând la restricții împotriva persoanelor nevaccinate. Joi, Germania a doborât un nou record anunțând peste 65.000 de noi contaminați cu Covid-19, autoritățile sanitare avertizând că numărul cazurilor ar putea fi mult mai mare. În Olanda, informează Reuters și RFI, s-au raportat în jur de 20.000 noi contaminați, iar în Franța, este anunțată aproape aceeași cifră și chiar peste 20.000 de noi contaminați.
În Franța, presa și posturile de televiziune vorbesc despre reluarea în forță a campaniei de vaccinare, preconizată de guvern pentru a lupta împotriva celui de-al cincilea val. Pentru a opri noul val epidemic, guvernul anunță deschiderea din nou a centrelor de vaccinare care se închiseseră la sfârșitul verii, după șase luni de campanie în masă. Persoanele cu vârste de peste 65 de ani și cei care suferă de comorbidități au câteva săptămâni pentru un rapel, altfel își vor vedea certificatul sanitar dezactivat. Pentru persoanele de 50 – 64 de ani, campania de rechemare va fi deschisă de la începutul lunii decembrie.
În Austria, în două regiuni este impusă carantinarea generală. După anunțarea carantinării nevaccinaţilor, regiunile Salzburg și Austria Superioară au decis să meargă mai departe și, joi, autoritățile locale au anunțat izolarea generalizată, măsură ce se aplică începând de luni. Potrivit lui Wilfried Haslauer, guvernatorul landului Salzburg, care invocă o rată a contaminărilor cu Covid-19 de necontrolat (1.700 cazuri la 100 000 locuitori), carantinarea generalizată va rămâne în vigoare trei sau patru săptămâni. În Austria Superioară, anunță «Der Standard», rata de incidență a fost zilele trecute de 1.600 cazuri la 100.000 locuitori.
Pentru cancelarul Alexander Schallenberg, decizia «dificilă» de a carantina nevaccinaţii s-a dovedit eficientă chiar și numai după cinci zile de la luarea acestei măsuri. Peste o jumătate de milion de persoane au primit săptămâna trecută o doză de vaccin, din care 128.813 au primit prima doză.
În Slovacia, rata contaminării este cea mai ridicată în Europa. De aceea, joi, autoritățile de la Bratislava au decis izolarea nevaccinaţilor pentru o perioadă de trei săptămâni minimum. În acest timp, doar vaccinaţii ce au primit dozele în ultimele șase luni și cei ce au trecut prin boală pot merge la restaurant, în săli de sport, evenimente publice și în magazine neesențiale. Concomitent, nevaccinaţii sunt testați obligatoriu la locul de muncă în regiunile cele mai lovite de virus.
Și în Germania, autoritățile au preconizat limitarea drastică a vieții sociale pentru nevaccinaţi. Unele măsuri sunt deja în vigoare în regiunile cele mai lovite de coronavirus. Ele sunt acum extinse la ansamblul teritoriului. Așa-numita regulă a lui «2G», care autorizează doar vaccinaţtii și pe cei ce au trecut prin boală să intre în locuri publice (restaurante, săli de sport, de concerte) va fi aplicată îndată ce rata contaminării va depăși 3 bolnavi de Covid la 100.000 de locuitori, ceea ce este deja cazul în… 12 din 16 regiuni ale țării. În plus, a fost decisă obligativitatea vaccinării personalului din spitale și case de bătrâni.
În Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis și-a concentrat atenția asupra nevaccinaţilor. Începând de luni, 22 noiembrie, persoanele nevaccinate de pe teritoriul Greciei nu vor fi autorizate să ontre în spații închise, cu excepția unor locuri unde să se poată mânca ceva. Până acum, nevaccinaţii intrau în spații închise pe baza unui test negativ. La insistențele bisericii, primul ministru elen a interzis intrarea nevaccinaţilor în biserici, dar le sunt acceptate testele negative. Autoritățile elene fac tot ce este posibil pentru încurajarea vaccinării. Până acum, doar 63% din populație este vaccinată.