Mesajele din media tradițională nu mai ajung la consumator, iar când ajung acesta are deja convingeri care greu mai pot fi schimbate, în timp ce TikTok devine o agendă publică alternativă, sunt câteva dintre concluziile evidențiate de EXPUS®: dincolo de media convențională, analiză Golin, realizată în colaborare cu Path. Ce discurs mai cumpără consumatorul în acest context și ce pot face brandurile pentru a-și păstra relevanța și credibilitatea în acest context, sunt întrebări la care Expus răspunde pe baza analizei.
„Paradigma comunicării se schimbă. Deși oamenii consumă mai multă informație, în realitate sunt tot mai dezinformați pentru că își validează noutățile în grupul din care fac parte, nu din surse oficiale. Care sunt consecințele și ce atitudine ar trebui să aibă brandurile pentru a nu-și aliena segmente importante de consumatori, aflăm în Expus”, a spus Cristina Butunoi, Director Executiv, Golin.
Ca să înțelegem cum s-a accelerat efectul de bias cognitiv și de ce, uneori, oamenii aud altceva, în ciuda argumentelor logice și a faptelor demonstrabile, am derulat o amplă analiză de social listening, în ceea ce am denumit Media Convențională (media unidirecțională) și New Media (media bidirecțională), în perioada octombrie 2024 – februarie 2025.
Expus a grupat aproximativ 650.000 de mențiuni și a analizat în profunzime un eșantion de 135.200 de mențiuni din media, mai puțin subiectele de lifestyle și can-can. Au rezultat nouă teme principale, care centralizează mai multe subiecte: dezvoltare economică, corupție, educație, sănătate, sustenabilitate, naționalism, apărarea țării, reforma administrației, incluziune socială.
Materialul analizează reach-ul, engagement-ul și sentimentul generat de acestea, distribuția lor pe rețelele sociale și forumuri. Pentru a vedea care dintre aceste subiecte au devenit trenduri pe TikTok, au fost analizate 110 hashtaguri cărora le corespunde un număr de 1.5 milioane video-uri cu peste 25 de miliarde de vizualizări.
„Analiza noastră a confirmat cât de diferit circulă informația în Media Convențională față de New Media, dar cea mai mare surpriză a fost să vedem cât de rapid se formează și se consolidează convingerile pe TikTok. Am folosit tehnologii avansate de social listening pentru a structura și interpreta un volum foarte mare de date, dar interpretarea umană a fost esențială pentru a înțelege nuanțele conversațiilor și dinamica emoțională din spatele cifrelor”, a spus Roxana Bleoajă, Path.
Printre discrepanțele analizate se remarcă, de exemplu, dezvoltarea economică, cu 26% mențiuni din total mențiuni în media ce au focus pe investiții, finanțări, infrastructură, în timp ce pe TikTok 100.000 de materiale video cu peste 2 miliarde de vizualizări îndeamnă la boicot. De asemenea, naționalismul este prezent în media tradițională cu 7% din mențiuni care tratează cu precădere valorile tradiționale, prezente în context electoral în unele discursuri, pe TikTok este subiectul cel mai viralizat cu peste 18 milioane de vizualizări.
Pornind de la modul în care au interacționat cu subiectele analizate am identificat șase tipologii distincte de persoane – fiecare cu motivații, nevoi, bariere și stimuli pozitivi specifici la care răspund: Pragmaticul Riguros, Optimistul Antreprenor, Energeticul Activist, Luptătorul Social, Vizionarul Eco-conștient și Strategul Geo-politic sunt profilați, în detaliu, în materialul disponibil pentru descărcare www.golin.ro/expus-dincolo-de-media-conventionala.
Iata ca ceea ce puterea din orice tara isi doreste, adica CONTROLUL asupra INFORMATIEI care ajunge la public,
nu se mai poate asigura in era informationala.
De aici lupta sistemului cu nisele prin care informatia „nevalidata” de putere ajunge la populatie.
Pentru inceput:
– lupta e pierduta din start
– continuarea luptei prin desemnarea drept „dezinformati” a celor care se informeaza de pe Tik Tok
nu duce decat la intarirea convingerilor acestora ca sistemul lupta contra lor
Auzi sfat de la oameni cu scoala:
„Cetatenii sa se informeze din surse oficiale”
Ha!
„Sursele oficiale” ne spun cum sa votam, cum sa sustinem ideile lor etc. si evident ca idei impotriva partidelor de la guvernare nu se vor transmite prin „surse oficiale” – cel mult niste critici usoare care nu schimba perspectiva.