Admiterea, joi, de către Curtea Constituțională a excepției de neconstituționalitate a ordonanței de urgență 26/2020 privind alegerile anticipate a îndepărtat spectrul unei crize politice care să se suprapună peste cea creată de Covid 19.
Primele „victime” ale acestei decizii sunt liderul PNL, ex-premierul Ludovic Orban, și președintele Iohannis, care nu vor mai putea să profite de valul de suport popular apărut după europarlamentarele și prezidențialele de anul trecut. Astfel, decizia de a-l sprijini la primăria Capitalei pe independentul Nicușor Dan poate permite recuperarea unei părți a punctelor pierdute în sondaje
„Colateral”, USR este văduvită de unele dintre promisiunile cele mai importante, locale în două tururi și anticipate, ceea ce îi va scădea consistent voturile din țară, cu excepția marilor orașe.
Chiar dacă acest articol este scris înainte de votul de încredere din Parlament a cabinetului Cîțu, este greu de crezut că PSD își va dinamita viitorul, printr-un refuz de învestitură.
Un guvern stabil va permite organizarea alegerilor locale și a celor parlamentare, dar și gestionarea crizei create de pandemia cu coronavirus.
Şi cum situația se schimbă cu rapiditate, Avocatul Poporului i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgenţă, iar Parlamentului României să o încuviinţeze, pentru limitarea răspândirii infectării cu coronavirus.
Revenind la economic, se observă o stabilizare a pieței valutare în ultimele zile, fluctuațiile euro fiind minime, de cel mult jumătate de ban, după ce luni a fost atins maximul istoric de 4,8184 lei.
Pentru ca economia să funcționeze la valori cât de cât normale este necesară luarea unor măsuri rapide, de sprijinire a acesteia.
Premierul desemnat Florin Cîțu a spus că în „acest moment e nevoie de stabilitate financiară” și a solicitat parlamentarilor să nu respingă OUG 1/2020 şi ordonanţa care prorogă dublarea alocaţiilor până la 1 august 2020. Dorință exprimată după ce Comisia Europeană a demarat procedura de deficit bugetar excesiv la adresa României.
Pe de altă parte, sectorul Horeca și al transporturilor au solicitat sprijinul decidenților politici să ia măsuri compensatorii financiare şi amânări la plata taxelor pentru a evita un colaps creat de pandemie.
La rândul ei, Banca Națională va trebui să își reconsidere politica monetară și să adopte o reducere a dobânzii sale de politică monetară pentru a stimula creditarea.
Deja, un raport al Naţiunilor Unite estimează că pandemia va provoca o scădere de 5 – 15% a investiţiilor străine directe la nivel mondial, cele mai afectate sectoare fiind cel auto, aerian și energetic.
În Europa, Italia a anunțat scutiri de taxe pentru companii, Germania se arată pregătită să reducă impozite sau stimularea muncii part-time sau de acasă iar Marea Britanie a anunțat un pachet de măsuri economice, după semnalul dat de Banca Angliei care a redus dobânda sa cheie de la 0,75% la minimul istoric de 0,25%.