Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut, considerabil, în ultimii ani, și în România. Mulți antreprenori au intuit profitabilitatea acestui mic arbust, astfel că, tot mai multe suprafețe de teren din întreaga țară s-au colorat în mov. Lavanda nu este deloc pretențioasă la plantare și întreținere, rezistă foarte bine la temperaturi scăzute și secetă, poate trăi aproape 50 de ani, în zona României, iar cultura oferă chiar și trei recolte într-un an. Datorită acestor avantaje și nu numai, lavanda a primit numele de „aurul mov” al agriculturii și a devenit cea mai profitabilă afacere din acest sector. Iată ce trebuie să știi despre cultivarea plantei:
Înființarea culturii de lavandă
Lavanda este o plantă aromatică din familia Lamiaceae. Ajunge la maturitate în 2-5 ani și poate fi utilizată sub formă de parfum, tinctură, ulei sau ceai. Piața românească a produselor de lavandă are un potențial ridicat, însă aurul mov este extrem de solicitat și la export, de aceea, mulți antreprenori apelează la creditele agricole fără avans pentru a înființa astfel de culturi
În lume, există peste 40 de soiuri, dar, în România, doar câteva pot atinge potențialul total productiv: Grosso, Hemos, Sevtopolis și Angustifolia Vera. Terenul ideal pentru aceste plante trebuie să fie fertil, dar bine drenat, așa că sunt indicate solurile nisipoase, calcaroase, argiloase sau lutoase, cu un pH ușor alcalin. Lavanda, care poate fi plantată atât primăvara cât și toamna, se înmulțește prin butășire, respectiv prin tăierea mugurilor noi sau a tulpinilor lemnoase, semințe, marcotaj ori separarea tufelor. Pentru a înființa, spre exemplu, o cultură pe un hectar sunt necesari aproximativ 10.000 de butași.
Întreținerea culturii de lavandă
Lavanda este o plantă foarte rezistentă, care suportă perfect temperaturi cuprinse între -20 grade Celsius și +40 de grade Celsius. Totuși, cultura are nevoie de lucrări de întreținere periodice: înlăturarea buruienilor, tunderea tijelor verzi, pentru stimularea ramificării, udarea, minim de patru ori pe săptămână, în special în perioadele caniculare.
Recoltarea și valorificarea lavandei
Planta înflorește de 2-3 ori pe an, în lunile mai – septembrie. În primii doi ani de cultură, recolta de pe un hectar este de aproximativ 500 kilograme de lavandă. Din cel de-al treilea an, cantitatea de flori adunată de pe un hectar ajunge la 3-4.000 de kilograme de flori, însă, cantitate se va înjumătăți după uscare. Lavanda se recoltează manual, cu motocoasa sau un utilaj special, iar pentru uscare are nevoie de un spațiu întunecos. Este solicitată în stare proaspătă, în special de producătorii de ulei, iar uscată, de către companiile farmaceutice. Indiferent de starea lor, florile de lavandă pot fi folosite în insecticide, odorizante, săpunuri, ceaiuri ori aranjamente florale.
Lavanda rezistă până la 6 luni de la recoltare, iar profitul ce se poate obține din cultivarea unui hectar depășește 8.000 de euro. În România, afacerile cu lavandă sunt încă la început, deși cultivarea plantei nu necesită experiență în agricultură.