Confortul inseamna ceva diferit pentru fiecare dintre noi, dar apa calda tinde sa fie o constanta in toate scenariile de relaxare dintr-o baie moderna. In apartamentele de bloc bransate la sistemul centralizat de incalzire, imbaierea cu apa calda nu este, de obicei, o problema, dar exista numeroase alte situatii in care proprietarii de locuinte trebuie sa opteze pentru solutii alternative: unii locuiesc in blocuri debransate de la reteaua de termoficare, altii in mediul rural sau in imobile fara acces la reteaua de gaze naturale.
Cea mai eficienta solutie o reprezinta, de obicei, boilerul electric.
Acesta este un echipament accesibil si eficient care a capatat o popularitate din ce in ce mai mare in randul proprietarilor de locuinte, indiferent de suprafata acestora sau de stilul in care sunt amenajate. Modalitatea de functionare este simpla: apa din rezervor este incalzita prin intermediul unor rezistente electrice si este mentinuta la temperatura setata cu ajutorul unui termostat.
E foarte bine daca planuiesti sa achizitionezi si tu un boiler electric: vei avea parte de un confort sporit si de experiente de imbaiere placute si dusuri prelungite, indiferent de momentul zilei. Totusi, primul astfel de incalzitor de apa pe care il gasesti in ofertele magazinelor nu este, de regula, si cel potrivit pentru tine si familia ta. Un boiler electric se alege in functie de niste caracteristici, in asa fel incat sa raspunda nevoilor tale, ajutandu-te, in acelasi timp, sa economisesti energie.
Iata care sunt cele trei criterii esentiale de care trebuie sa tii cont:
1. Capacitatea de incalzire
Incalzitoarele de apa calda se impart in mai multe categorii, in functie de cantitatea de apa pe care o pot incalzi. Ca sa te asiguri ca familia ta va beneficia intotdeauna de suficienta apa la dus, trebuie sa iei in considerare numarul de persoane care utilizeaza frecvent baia respectiva si capacitatea rezervorului.
Boilerele electrice pentru utilizatori domestici au, de obicei, rezervoare cu capacitati de 50, 80 sau 100 de litri. Unul de 50 de litri este suficient pentru baia dintr-o garsoniera sau pentru o familie de 1-2 persoane. Un boiler de 80 de litri poate face fata necesitatilor zilnice ale unei familii de 2-3 persoane, iar cel de 100 de litri este foarte util pentru familiile cu 4-5 membri.
Acestea sunt, totusi, niste recomandari minime, pentru niste necesitati standard. Ia in considerare faptul ca la un dus se consuma pana la 19 litri de apa pe minut si fa un calcul bazat pe obiceiurile de imbaiere din familia ta.
2. Timp de incalzire
Un alt reper important in alegerea boilerului electric este timpul necesar pentru incalzirea apei din rezervor. Cu cat cantitatea respectiva este mai mare, cu atat va dura mai mult pana cand apa va ajunge la temperatura dorita. Astfel, un boiler de 50 de litri are nevoie de o ora si jumatate pentru a incalzi apa, unul de 80 de litri de putin peste 2 ore, in timp ce in cazul unuia de 100 de litri incalzirea dureaza aproape 3 ore.
3. Tehnologii inovatoare
Fii atent si la tehnologiile cu care sunt dotate boilerele electrice. Unele modele iti ofera o experienta superioara de utilizare, datorita functiilor speciale.
De exemplu, un boiler Lydos Plus, de la Ariston, dispune de o serie de functii inovatoare care eficientizeaza procesul de incalzire si sporesc confortul utilizarii. Datorita acestora, boilerul Lydo Plus pastreaza apa rece la fundul rezervorului, fara s-o amestece cu cea deja incalzita, iti memoreaza obiceiurile cu ajutorul unui software de autoinvatare si contribuie la reducerea consumului de energie electrica. Avantajele tehonologiei moderne sunt incontestabile, asa ca o alegere buna se face si in functie de aceste functii speciale: verifica specificatiile si opteaza pentru boilerul care raspunde cel mai bine nevoilor tale si familiei tale.
Boilerul electric este un element esential al confortului din caminul tau, insa trebuie ales in functie de niste repere, pentru ca performantele sale sa te multumeasca. Tine cont de sfaturile de mai sus si vei putea face o alegere informata.