Specialiștii recomandă să consumăm între 3 și 5 ouă pe săptămână, datorită conținutului bogat în proteine, substanțe necesare bunei funcționări a organismului. Totuși, pentru a ne bucura de nutrienții și de vitaminele din acest aliment, trebuie să ținem cont de anumite aspecte.
Astfel, persoanele supraponderale ar trebui să evite gălbenușul, care conține mai multă grăsime, și să mănânce mai multe albușuri. În schimb, sportivii „au liber“ la consum, fiindcă au nevoie de proteine. Pe lângă aceste aspecte care țin de dietă și de stilul de viață al fiecăruia, trebuie să ținem cont și de modul în care alegem ouăle de la supermarket. Așa că, iată ce detalii nu trebuie să omiți atunci când cumperi un cofraj de ouă.
Testează greutatea oului
Dacă ouăle sunt prea ușoare, e ceva în neregulă cu ele. Acestea au o cameră de aer, care în timp se mărește. Așa că pune oul într-o sursă puternică de lumină și vei observa că, la capătul mai rotund, camera de aer. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât oul este mai proaspăt.
De asemenea, după cumpărare, poți verifica prospețimea unui ou dacă-l scufunzi în apă rece. Un ou proaspăt rămâne pe fundul vasului, în poziție orizontală, iar unul mai vechi se ridică la suprafață.
Culoarea cojilor
În general, ouăle cu coaja maronie sunt mai des întâlnite pe piață și au un aspect mai rustic, față de cele albe. Însă, diferența între ele este dată, de fapt, de rasa găinilor și nu ține de calitatea oului în sine. De asemenea, atunci când cumperi ouă din supermarket, verifică dacă acestea au coaja întreagă, curată și mată. Ouăle nu trebuie să aibă pete sau pori vizibili și nici coaja prea lucioasă sau unsuroasă. În plus, uită-te dacă ouăle sunt crăpate, pentru că orice spărtură lasă loc agenților patogeni.
Ouăle pasteurizate
Unul dintre cele mai mari riscuri, în cazul ouălor, este bacteria salmonella. Însă, prin procesul de pasteurizare, toate bacteriile care pot provoca afecțiuni stomacale sunt distruse. Acum, găsești și în supermarketuri ouă pasteurizate, folosite, de obicei, pentru rețele raw-vegane, unde sunt gătite parțial sau deloc. De obicei, ouăle pasteurizate sunt mai scumpe, însă sunt recomandate copiilor, vârstnicilor, gravidelor sau persoanelor cu imunitate scăzută.
Cifrele de pe ambalaje
Pe piață, există patru categorii de ouă, care se diferențiază prin cifrele înscrise pe ele și care, de obicei, sunt ignorate de cumpărători. Astfel, cifra 3 arată că ouăle provin de la găini crescute în baterii, cu 2 sunt marcate ouăle produse de înaripate în hale, la sol, iar cu 1, cele de la păsări crescute în aer liber. Categoria 0 este mai specială și se folosește doar pentru ouăle ecologice, de la găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje speciale, care nu conțin aditivi sau conservanți.
Cum sunt păstrate ouăle
Atunci când cumperi ouă din supermarket, trebuie să verifici modul în care au fost depozitate. Cartoanele nu trebuie să fi fost expuse razelor solare și nici să fi fost ținute în aer liber. Este indicat ca ouăle pe care le cumperi să fie păstrate la frigider, în condiții igienice.
Așadar, înainte de a cumpăra aceste alimente, este necesar să ții cont de sfaturile de mai sus. Pe lângă data de valabilitate, verifică ștampila, pentru a vedea din ce categorie fac parte ouăle, și, întotdeauna, starea acestora, astfel încât niciunul să nu fie spart.