De regulă, copii se orientează spre două direcții principale oferite încă din școală: fie aleg literatura, fie științele exacte. Ce nu este prezentat în școli este felul în care cele două se completează reciproc. Matematica îi va dezvolta simțul practic și logica, dar literatura îi va asigura o afinitate pentru cultură. În ziua de astăzi, educația nu mai este destul. Cultura își spune cuvântul și face diferența între tinerii de mai târziu.
Oferă-i copilului tău posibilitatea de a se dezvolta pe acest plan încă de la vârste fragede, căci atunci se formează cu adevărat gustul pentru literatură și dorința de a știi mereu mai mult. Primul și cel mai important pas este să îl obișnuiești cu un volum regulat de lecturi. Nu avea prea mari pretenții de la bun început, ci doar încearcă să îi formezi un obicei.
Iată cum poți participa activ la dezvoltarea capacităților intelectuale ale copilului tău prin formarea obiceiului de lectură:
Oferă exemplul personal
Este foarte important ca cel mic să te vadă și pe tine cu o carte în mână cât mai des. Copiii nu fac doar ceea ce le spui sau îi sfătuiești. De cele mai multe ori, ei fac ceea ce văd în jurul lor, iar exemplul părinților este cel mai pregnant. Ar trebui să adopți acest obicei încă din primii săi ani de viață, pentru că primii 7 ani sunt o perioadă în care creierul uman înregistrează absolut totul. Aceste informații se cimentează la nivel subconștient și se vor manifesta în mod repetat chiar și în viața adultă.
Oferă-le posibilitatea de a-ți alege singuri lecturile
Nu contează ce își alege cel mic să citească în primă fază. Acum este important să le garantezi posibilitatea de a-și confecționa un obicei. Dacă preferă mai mult limba engleză, le poți prezenta gama de cărți în engleză pentru adolescenți de pe books-expess.ro și își vor alege singuri preferatele. Tu doar trebuie să îi susți prezentând interes pentru fiecare lectură aleasă de ei. Ai putea chiar să arunci o privire fugară peste cartea respectivă pentru a discuta ulterior cu ei despre asta.
Nu limita timpul petrecut pe ecrane
Mulți copii cresc cu telefonul, laptopul sau tabletă în mână. Acum, contează mai mult în ce fel o folosesc. Dacă celui mic îi este mai convenabil să citească de pe telefon, nu îi limita accesul la acest dispozitiv, obligându-i să citească dintr-o carte. Nu îți face griji, nu își va strica ochii doar pentru că se uită într-un ecran. Dacă vrei o măsură suplimentară de protecție caută o pereche de ochelari cu protectie, fără dioptrii dacă nu este nevoie sau pune o folie cu aceeași utilitate pe ecranul dispozitivului.
În concluzie, exemplul personal este extrem de important, dar nu forța nota atunci când vine vorba de plăcerile literare. Copilul tău ăși va alege singur lecturile preferate, iar gusturile vor evolua rapid în timp dacă obiceiul de a citii regulat este păstrat cu sfințenie. Nu uita ca nu contează dacă citește o carte fizica sau un e-book, atâta timp cât citește totuși zilnic.